Cauta

Cumințenia pământului: Unde sunt banii românilor?

Românii țepuiți de Guvernul Cioloș, care în 2016 iniția campania de strângere de bani pentru cumpărarea operei Cumințenia Pământului, nu și-au recuperat nici acum banii. Problemele invocate au fost legate de expirarea cardurilor după trecerea a doi ani, dar și de lipsa dovezilor deținute de cei care au donat.

Mai mult de 100000 de români au donat bani pentru Cumințenia Pământului

Din cei aproape 1,2 milioane de euro, bani donați de români pentru cumpărarea de către Guvernul Cioloș a operei lui Brâncuși, ”Cumințenia Pământului”, în visteria statului român au mai rămas încă 200.000 de euro, pe care oamenii nu i-au recuperat. Termenul de recuperare a fost prelungit până la sfârșitul acestui an, banii nerestituiți până la această dată urmând să se transforme în venit la bugetul de stat. ”Prin Hotărârea Guvernului nr.332/2018 privind stabilirea măsurilor necesare pentru restituirea sumelor de bani încasate în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziționarea unui bun aparținând patrimoniului cultural național mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural național mobil, au fost reglementate condițiile, termenele și procedura restituirii sumelor de bani colectate. Urmare a discuțiilor purtate cu instituția de credit prin intermediul căruia, pentru fluxul de colectare, a fost deschis un terminal unic prin care au trecut doar donațiile încasate în cadrul campaniei destinate achiziționării operei de artă Cumințenia Pământului, prin intermediul site-ului campaniei de subscripție națională – www.brâncușiealmeu.ro, au fost identificate aspecte care nu au putut fi avute în vedere  la momentul stabilirii termenului de restituire”, se arată în proiectul legislativ care stabilește data de 31 decembrie 2019 ultima zi în care oamenii își mai pot recupera banii donați. Reprezentanții Guvernului susțin că, potrivit mecanismului de colectare, donațiile s-au efectuat prin intermediul cardului bancar, restituirea făcându-se de către instituția de credit prin refund pentru încasările de pe site. Însă cardurile au expirat după doi ani, iar banca a solicitat Ministerului Culturii actualizarea datelor de identificare a donatorilor cărora le-au expirat cardurile.

Nu faci dovada donației, nu primești bani

Actul normativ stabilește că, în cazul donatorilor care nu au putut fi identificați indiferent de modalitatea de colectare sau care nu au putut face dovada donației până la 31 decembrie 2019, banii colectați se fac venituri la bugetul de stat. Campania pentru achiziția de către statul român a operei Cumințenia Pământului urmărea să strângă 6 milioane de euro din donațiile românilor. Aceasta s-a dovedit un eșec total, având în vedere că, ulterior demarării campaniei, proprietarii statuii au susținut că nici măcar nu au fost contactați de către vreun reprezentant al Guvernului. ”În perioada mandatului fostului ministru al Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, reprezentanții MCIN nu au avut nicio întâlnire cu proprietarii sculpturii Cumințenia Pământului. Așadar, nu au avut loc negocieri pentru achiziționarea operei de artă”, declara, la sfârșitul anului trecut, ministrul Culturii, Daniel Breaz.

 

Ultimele stiri

  • Alege ce citești!
  • Trump riscă să-și păteze imaginea de ”dealmaker”
  • Bolojan, premierul cu spor de realitate paralelă
  • Donald Trump s-a supărat pe Vladimir Putin. Câștigă ceva Ucraina?
  • Ascunzătorile tarifare ale războiului comercial
  • Messi, din nou pe „Camp Nou”
  • Schimbul verii în Europa, pe axa Liverpool – Real Madrid
  • S-a reperat o parte din banii lipsă din buget. Statul, țepuit de firme cu peste 90 de miliarde de lei
  • Companiile cripto se infiltrează în sistemul bancar american
  • Și batjocoriți, și cu banii luați. Bucureștenii au plătit apa rece la preț de apă caldă
  • Exit mobile version