AcasăNewsCum vrea Nicușor Dan să păcălească Guvernul României. Primarul Capitalei își bate...

Cum vrea Nicușor Dan să păcălească Guvernul României. Primarul Capitalei își bate joc de bucureșteni!

(sursa foto: Facebook/Nicușor Dan)

Vine iarna, facturile au crescut deja până să se instaleze sezonul rece, iar sumele afișate pe panoul cu întreținerea la bloc dau deja fiori reci multor locuitori ai Capitalei. Ce urmează în decembrie și ianuarie? Va fi căldură în apartamente? Vor avea cu ce să o plătească? Sunt întrebări care îi macină pe suficient de mulți bucureșteni, mai ales pe cei cu venituri modeste.

În tot acest timp, Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, speră că Guvernul va ajuta Bucureștiul „pentru a putea trece cu bine” de iarna ce bate tot mai mult la ușă. Ca urmare, a cerut public, prin intermediul unui mesaj transmis miercuri, sprijinul Executivului condus de către Nicolae Ciucă, șeful PNL. „Funcţionarea Termoenergetica şi a ELCEN-ului este o necesitate”, susține Nicușor Dan.

Anunță că s-a plătit o factură de 115 de milioane de lei

Primarul Capitalei a ținut să anunțe că la momentul de față s-a ajuns la zi cu plățile aferente subvenției pentru termie. Și susține că în perioada următoare va ajunge la scadenţă şi factura aferentă lunii septembrie, ce va fi plătită în decembrie, cu tot cu cea din octombrie.

„Am achitat ieri (marți-n.red.) o factură de 115 de milioane de lei, ceea ce reprezintă subvenţia plătită de Municipalitate pentru gigacalorie pentru lunile aprilie, mai, iunie, iulie şi august 2022. În acest moment am ajuns la zi cu plățile aferente subvenției pentru termie.

În perioada următoare va ajunge la scadenţă şi factura aferentă lunii septembrie, în valoare de 24 de milioane de lei, care va fi plătită în decembrie împreună cu factura pentru luna octombrie, după ce ne intră cotele din impozitul pe venit.

Vom încheia anul 2022, așa cum s-a întâmplat și în 2021, cu subvenția plătită integral”, a anunțat Nicușor Dan, în 9 noiembrie, pe Facebook.

Nicușor Dan: „Mai mult nu putem achita”

În prag de iarnă calendaristică, și nu neapărat sub aspectul vremii de afară, care încă se poate spune că ține cu locuitorii Capitalei, nefiind frig, edilul Bucureștilor dă de înțeles că speră că Guvernul va găsi soluții să ajute Capitala.

„Din diferențele între prețul real și și tariful stabilit de ANRE s-au acumulat în perioada 2020-2022 aproximativ 600 de milioane de de lei. Pentru această sumă nu avem bani în buget, așa cum am avertizat încă din octombrie 2021.

Fac din nou un apel la Guvern să sprijine Capitala pentru a putea trece cu bine de această iarnă.

Reamintesc că banii pe care Primăria Capitalei i-a plătit pentru termie au fost în jur de 700 de milioane de lei pe an în perioada 2011-2020; în 2021 am plătit 950 de milioane de lei pe an, iar anul acesta 1,5 miliarde de lei, dublu faţă de cât se plătea până în 2020. Mai mult nu putem achita”, susține Nicușor Dan în postarea de pe rețeua de socializare.

A făcut calcule: Bucureştiul are apartamente cât au toate celelalte UAT-uri la un loc

Primarul aduce ca argument numărul mare de apartamente din Capitală, comparativ cu alte localități din țară. Funcţionarea Termoenergetica „este o necesitate”, susține Nicușor Dan.

Citiți și: Bucureştenii, în pericol să îngheţe de frig la iarnă! Ce se întâmplă cu Termoenergetica

„Bucureştiul are tot atâtea apartamente cât au toate celelalte unităţi teritorial-administrative din România la un loc, 550.000. Pentru Bucureşti, ajutorul de la Guvern a fost de 15 milioane, pentru celelate UAT-uri 800 de milioane.

Nu este vorba doar de sistemul de termoficare, ci este vorba şi de sistemul de aprovizionare cu energie electrică pentru Bucureşti, care nu poate să fie suplinit din altă parte.

Funcţionarea Termoenergetica şi a ELCEN-ului este o necesitate şi pentru asta sunt convins că, împreună cu Executivul, vom găsi soluţii”, notează Nicușor Dan în mesajul postat pe 9 noiembrie.

Cu ce se lăuda zilele trecute

Citiți și: Vești bune pentru bucureșteni! Crește subvenția achitată de primărie pentru gigacalorie / Cât vor plăti la iarnă pentru căldură

Mesajul transmis miercuri, 9 noiembrie, de către primarul Bucureștilor vine la doar câteva zile după ce tot edilul păruse să vină cu ceva vești bune pentru locuitorii Capitalei. E vorba de prețul pe gigacalorie pe care-l vor plăti bucureștenii, în această iarnă, dar și de subvenția suportată de către primărie.

„Pe angajamentul nostru de a păstra prețul pentru populație de 350 de lei gicacaloria, din acești 1.150 de lei, cetățenii bucureșteni vor plăti 350 și primăria 800 în lunile care urmează. Prețul cu care noi funcționăm încă din martie 2021 o să funcționeze și în această iarnă. Subvenția pentru termie, care era în jur de 550 de lei, o să ajungă 800 de lei”, declara zilele trecute primarul general.

author avatar
Andrei Coman
839 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger