AcasăNewsCum vor vota românii din diaspora. Explicațiile președintelui Klaus Iohannis

Cum vor vota românii din diaspora. Explicațiile președintelui Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, în cadrul unei conferință de presă, care a avut loc la Cotroceni, că „procedura votului prin corespondență este foarte utilă”.

„Atunci când am promovat votul prin corespondență, poate vă amintiți, am fost unul din principalii promotori în acest sens, ne-am gândit că ar fi bine să aibă posibilitatea, românii din diaspora să voteze și în situația în care nu pot ajunge la secția de votare. Nu ne-am gândit atunci la o pandemie. Iată că, procedura votului prin corespondență este foarte utilă. Aș face, cu această ocazie, un apel pentru diaspora să se înscrie pentru votul prin corespondență. Nu avem nicio garanție că se vor deschide secții de votare în toate țările unde avem români care doresc să-și exprime votul. Din acest motiv, este foarte important să se înscrie pentru votul prin corespondență. Astfel, este posibil să nu poată vota”, aspus Iohannis.

Menționăm că, tot miercuri, președintele Iohannis a promulgat Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală care permite românilor din diaspora să voteze timp de două zile la alegerile parlamentare din decembrie.

Românii din diaspora vor vota timp de două zile

Actul normativ prevede că alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate vor putea să îşi exercite dreptul de vot pe liste electorale suplimentare şi la o altă secţie din circumscripţia de care aparţin, în cazul în care şi-au schimbat recent domiciliul.

„Votarea în ţară se desfăşoară într-o singură zi, care poate fi numai duminica. În străinătate, votarea se desfăşoară şi pe parcursul zilei de sâmbătă, imediat anterioară datei votării”, prevede legea.

Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate şi locţiitorii acestora sunt desemnaţi de Autoritatea Electorală Permanentă, la propunerea şefilor misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare.

Deciziile privind desemnarea preşedinţilor birourilor secţiilor de votare din străinătate şi a locţiitorilor acestora se comunică Biroului electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării.

Alternativă de vot în diaspora

Conform unei prevederi, la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care autorităţile competente din ţara de reşedinţă nu permit, din motive de securitate, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, înfiinţarea de secţii de votare, atât în sediile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, cât şi în afara acestora, acestea nu se organizează.

„La alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care autorităţile competente din ţara de reşedinţă retrag pe parcursul procesului de votare, din motive de securitate, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, acordul privind desfăşurarea operaţiunilor de votare în secţiile de votare organizate în sediile misiunilor diplomatice, nu se mai desfăşoară operaţiunile de votare în cauză. În acest caz, prevederile Legii 208/2015 se aplică în mod corespunzător”, prevede actul normativ.

author avatar
Eli Dan Davidescu
127 afisari

2 COMENTARII

  1. Nu-mi convine votul electronic ca nu mai poate fura pizideaua sacii cu voturi .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger