AcasăNewsCum voiau islamistii ceceni sa-l omoare pe Putin

Cum voiau islamistii ceceni sa-l omoare pe Putin

Serviciile secrete ruse si ucrainene au dezvaluit un complot al islamistilor ceceni de asasinare a premierului rus Vladimir Putin.

Vladimir Putin

Atentatul urma sa aiba loc dupa alegerile prezidentiale de la 4 martie, la care Vladimir Putin este considerat candidatul favorit.

S-au aruncat singuri in aer

Casa din Odessa unde lucra celula terorista, asaltata de fortele speciale

Serviciile secrete ucrainene au descoperit acest complot dupa o explozie, la data de 4  ianuarie,  intr-un apartament din Odessa. Initial, s-a crezut ca e vorba de explozia unei butelii. Ulterior s-a descoperit ca explozia a fost provocata de manevrarea gresita a unor substante explozive.

Osmayev a planuit asasinarea lui Putin la ordinul lui Doku Umarov

Unul dintre membrii celulei teroriste, Ruslan Madaiev, 26 de ani, a murit in acea explozie. Oricum, el era sinucigasul-martir pregatit pentru misiune. Liderul celulei islamiste, cecenul Adam Osmayev, 31 de ani, a declarat la ancheta ca a planuit asasinarea lui Vladimir Putin la ordinul lui Doku Umarov, autoproclamatul „emir al Caucazului de Nord”. Un alt complotist, Ilia Pianzin, 28 de ani, a fost arestat. In apartament s-a gasit un laptop, in care se afla un folder special „dedicat” lui Putin, cu imagini ale coloanei insotitoare a masinii lui oficiale. Cecenii cautau o bresa in dispozitivul de aparare.

Putin este preocupat de Siria

Gurile rele spun ca autoritatile au dat publicitatii acest complot la o zi dupa manifestarile de amploare anti Putin, pentru a castiga capital politic. Mesajul ar fi ca, in fata teroristilor ceceni, rusii ar trebui sa-si aleaga un presedinte intransigent. Putin nu a comentat complotul cecenilor, fiind ocupat cu tinte mai mari, ca Occidentul, care abordeaza standarde duble fata de Siria, cerand trupelor presedintelui Bashar sa se retraga din Homs. „Nu ne mai ramane decat sa cerem si noi opozitiei armate siriene sa faca acelasi lucru ca fortele guvernamentale, adica unitatile lor de lupta sa se retraga din orase”, a subliniat Putin.

author avatar
Adina Mutar
551 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger