AcasăNewsCum vede noul presedinte al Republicii Moldova unirea cu Romania

Cum vede noul presedinte al Republicii Moldova unirea cu Romania

Republica Moldova are, dupa 917 zile de criza politica, un presedinte: Nicolae Timofti. Acesta vrea sa transforme tara intr-un cap de pod intre est si vest.

Prieten Timofti plaseaza din start Moldova pe rol de mediator

Pentru a realiza un asemenea scop, este nevoie de integrarea europeana, motiv pentru care Timofti s-a declarat dispus sa impuna legea si ordinea in republica.

Prieten cu toata lumea

Nicolaie Timofti si-a inceput mandatul intinzand mana in semn de prietenie catre Ucraina, Rusia, SUA si, oarecum, si catre separatistii transnistreni, cu care vrea sa se impace „numai pe cale pasnica”. Mesajul pentru titanii Rusia si SUA este: „Veti avea un partener sincer si de nadejde. Voi incerca sa fiu un bun mediator!”. Pentru un om care declara ca nu a facut niciodata politica si nici nu se pricepe – intreaga lui cariera s-a desfasurat in justitie – Timofti se dovedeste a fi cel putin un foarte bun diplomat.

Moldova se uneste cu Romania in UE

Despre politica externa, Timofti are o viziune foarte interesanta: „Politica mare o fac tarile mari, iar tarile mici, cum este Republica Moldova, trebuie sa faca o politica desteapta”. Just! In privinta Romaniei, Timofti crede ca nu e posibila o unire, din cauza ca Republica Moldova e prea saraca si ar fi o povara. Odata cu integrarea in UE si cu ajutorul financiar pe care-l implica aderarea, Moldova ar putea prospera si ar fi un prieten de nadejde in cadrul Uniunii. Alegerea lui Timofti – de altfel, singurul candidat – a starnit vii controverse din partea unor oameni la fel de controversati. Fostul consilier prezidential al lui Voronin, Sergiu Mocanu, l-a trecut pe Timofti direct pe lista mafiotilor. ”Nicolae Timofti este cea mai docila sluga a mafiei si un acoperis pentru toate atacurile de tip raider”, a spus Mocanu.

author avatar
Adina Mutar
642 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger