AcasăNewsCum va vindeti masina second-hand repede si la pretul dorit

Cum va vindeti masina second-hand repede si la pretul dorit

Proprietarii de autovehicule care vor sa-si vanda masinile second-hand in timp util si la un pret bun trebuie sa ofere cumparatorilor siguranta achizitionarii unui autoturism bun si sa tina seama de sfaturile specialistilor.

Masinile second-hand pot fi testate, inainte de cumparare, in service-urile specializate, pentru identificarea unor eventuale defecte ascunse

Expertii Autovit au realizat recent un studiu privind vanzarea masinilor second hand, pe baza caruia ofera recomandari generale  si sfaturi utile referitoare la pregatirea masinii, stabilirea pretului realist si factorii care pot influenta favorabil sau nu definitivarea tranzactiei.

Variante de vanzare

Vanzatorul alege metoda  de tranzactionare, dar si nivelul pretului, in functie de cat de repede isi doreste sa vanda masina. Daca vrea s-o vanda foarte repede, o solutie la indemana ar fi sa apeleze la „trade-in”, adica la vanzarea acesteia catre un dealer specializat in cumpararea de masini rulate. Marele dezavantaj este ca pretul de vanzare catre dealer va fi mai mic cu  minimum 1.000 euro pentru o masina  care  costa  cateva mii de euro. Totusi, majoritatea celor care isi vand masinile aleg sa puna anunturi pe site-urile de specialitate si stabilesc intalniri cu posibili cumparatori, persoane fizice. Si in acest caz, in care vanzatorul posteaza un anunt pe site, exista sanse mari sa vanda foarte repede masina daca pretul solicitat este sub media pietei pentru modelul respectiv, chiar daca masina este bine intretinuta.

Pregatirea masinii

Pentru a facilita tranzactia masina trebuie sa fie ingrijita, fapt pentru care este recomandata o igienizare temeinica atat exterioara, dar si interioara (tapiterii, covorase, aspirare completa). Costurile tuturor operatiunilor pot ajunge la 100 de lei, insa dupa cosmetizare cresc considerabil sansele de a vinde masina. Pentru cei care vand masini mai scumpe, de peste 10.000 de euro, este recomandat „detailing –ul”, operatiune care presupune spalat profesional (chimic), polish vopsea etc. Costurile pot  depasi 200 euro, insa aspectul masinii se schimba enorm.  Becurile arse trebuie inlocuite, la fel si stergatoarele vechi. In plus, este important  ca vanzatorii sa detina si sa arate celui interesat buletinele de service anterioare cu informatii despre inspectii, revizii, schimb de ulei si numarul de kilometri rulati, deoarece acestea sunt o dovada  in plus de siguranta.

Pretul, intre minim si maxim

Stabilirea pretului corect al masinii este un aspect esential.  Desi statisticile au aratat ca, in ultimii ani, pretul mediu al unei masini second-hand vanduta in Romania a scazut de la 5.000 de euro la circa 3.500 de euro, majoritatea vanzatorilor vor sa obtina un pret cat mai mare. Cel mai bun punct de pornire pentru a stabili un pret realist este cautarea de anunturi cu masini similare pe Autovit.ro si observarea preturilor cerute de ceilalti vanzatori. Vanzatorul trebuie sa-si ia o marja de negociere care, in general, la un model de volum, este de 500-1.000 euro si sa tina cont si de aceasta marja in stabilirea pretului.

Definitivarea tranzactiei

In mod normal, pana la intalnirea cu cumparatorul, vanzatorul trebuie sa comunice acestuia (cu prezentarea ulterioara a documentelor) ca masina nu apare in baza de date europeana (http://www.stolencars24.eu/) , nici n cea a Politiei (http://www.igpr.ro/furtauto/furtauto.aspx). De asemenea, un plus il reprezinta un print dupa interogarea bazei de date CEDAM (http://cedam.csa-isc.ro), din care sa rezulte ca autovehiculul  respectiv nu a avut daune in ultimii ani.

author avatar
Arpad Dobre
1.335 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger