AcasăNewsCum va stabili Fiscul taxele si impozitele din oficiu

Cum va stabili Fiscul taxele si impozitele din oficiu

Contribuabilii sunt obligati sa depuna declaratiile fiscale, altfel risca amenzi mari

Contribuabilii care au depasit termenele de plata a darilor catre stat nu scapa de acestea, deoarece Fiscul poate calcula taxele si impozitele din oficiu.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) are dreptul sa stabileasca, din oficiu, prin anumite metode, impozitele si taxele datorate de catre contribuabili. Potrivit AvocatNet, stabilirea din oficiu se face in cadrul perioadei de prescriptie, care este de cinci ani.

Contribuabilii sunt obligati sa depuna declaratiile fiscale, altfel risca amenzi mari

Cine scapa

Nu pot fi stabilite din oficiu impozitele, taxele si contributiile cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa pentru:

–         contribuabilii declarati inactivi;

–         contribuabilii care beneficiaza de regimul de declarare derogatoriu, pentru perioada pentru care acesta a fost aprobat;

–         obligatiile fiscale stabilite ca urmare a actiunii de inspectie fiscala;

–         persoanele fizice, pentru impozitul pe venit.

Conditii

Pentru a putea sa stabileasca din oficiu obligatiile de plata, Fiscul trebuie sa notifice mai intai contribuabilii care nu si-au depus declaratiile fiscale. Documentul se comunica in 15 zile de la expirarea termenului legal de depunere a declaratiilor fiscale. Dupa primirea instiintarilor, contribuabilii au la dispozitie 20 de zile sa depuna documentele solicitate.

Impunerea  in sistem automat

Dupa ce expira cele 20 de zile, ANAF va verifica daca pentru fiecare contribuabil si pentru fiecare impozit, taxa sau contributie care urmeaza a fi impuse din oficiu exista cel putin patru declaratii fiscale in perioada supusa analizei (24 de luni, pentru declaratiile fiscale lunare, sau 36 de luni, pentru cele trimestriale sau semestriale).  Suma stabilita din oficiu se calculeaza ca medie aritmetica a sumelor reprezentand impozite, taxe sau contributii declarate de contribuabil in perioada supusa analizei, actualizata pentru fiecare an fiscal cu indicele anual al preturilor de consum.

Impunerea pe baza analizei documentare

Daca nu se identifica cele patru declaratii fiscale, impunerea din oficiu se va realiza pe baza verificarii urmatoarelor documente:

–         documente existente la dosarul fiscal al contribuabilului, referitoare la perioade de raportare privind anul in curs sau anii anteriori, dupa caz, declaratii informative, fise fiscale, decizii emise de inspectia fiscala;

–         situatii financiar-contabile;

Dupa efectuarea analizei documentare se intocmeste Referatul privind impunerea din oficiu, iar Fiscul stabileste obligatia de plata printr-o Decizie de impunere din oficiu pentru impozitele, taxele si contributiile cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, formular 160. Acesta se intocmeste in doua exemplare, dintre care unul se transmite contribuabilului, iar celalalt se pastreaza la dosarul fiscal.

author avatar
Arpad Dobre
268 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger