AcasăNewsCum va puteti schimba numele

Cum va puteti schimba numele

Numele din certificatul de nastere poate fi schimbat la orice varsta, in conditiile legii

Multi romani s-au pricopsit cu nume  pocite, ridicole sau de-a dreptul scabroase, fie din cauza ofiterilor starii civile, fie din ignoranta  parintilor. Legea permite schimbarea acestor nume relativ usor.

Numele din certificatul de nastere poate fi schimbat la orice varsta, in conditiile legii

Conform noului Cod Civil, cetatenii romani pot obtine, in conditiile legii, schimbarea pe cale administrativa a numelui de familie si a prenumelui, sau numai a unuia dintre acestea.

Motive temeinice

Noul Cod Civil si Ordonanta Guvernului nr. 41/2003 stabilesc explicit in ce conditii se poate cere schimbarea numelui. Conform AvocatNet, persoanele in cauza pot renunta la numele lor, daca acesta este format din expresii ridicole, daca este de origine straina si doresc un nume romanesc, daca este specific sexului opus, ori daca ofiterul starii civile a completat din neatentie alt nume decat cel declarat de parinti. De asemenea, numele ”de scena” pot deveni oficiale, pe actul de identitate, iar persoanele care si-au schimbat sexul si au ”patalama” in acest sens de la judecatorie, pot cere schimbarea identitatii,  prin prezentarea unui certificat medico-legal care sa le ateste sexul.

Reglementari

Potrivit legii, numele se mai poate schimba si in cazurile in care:

– casatoria a incetat prin moartea unuia dintre soti sau pe calea divortului ;

– parintii au divortat,  iar copiii incredintati unuia dintre soti –  care a revenit la numele anterior– cer sa poarte numele de familie al acestuia.

Acte necesare

Daca doriti schimbarea numelui, trebuie sa depuneti o cerere la serviciul de evidenta a persoanelor, aflat in subordinea consiliului local localitatii pe raza careia domiciliati. Cererea trebuie sa fie insotita de urmatoarele acte:

• copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale solicitantului;

• un exemplar al Monitorului Oficial al Romaniei, Partea a III-a, in care a fost publicata cu cel mult un an in urma cererea de schimbare a numelui;

• consimtamantul, dat in forma autentica, al celuilalt sot, in cazul schimbarii numelui de familie comun purtat in timpul casatoriei;

• copie de pe decizia de aprobare a autoritatii tutelare;

• cazierul judiciar si cazierul fiscal ale solicitantului;

• orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.

author avatar
Arpad Dobre
495 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger