AcasăNewsCum va protejati datele personale pe net

Cum va protejati datele personale pe net

HTTPS Everywhere si Duck Duck Go se numara printre instrumentele de navigare care va protejeaza datele personale pe net

Utilizand zi de zi internetul va aflati sub amenintarea furtului de identitate sau a altor date personale. Solutia ar fi sa utilizati motoare de cautare si instrumente online care va protejeaza de hackeri.

HTTPS Everywhere si Duck Duck Go se numara printre instrumentele de navigare care va protejeaza datele personale pe net

Protectia datelor personale devine tot mai presanta in mediul online si nimeni nu va veni sa va protejeze automat.

Sigur, exista o serie de propuneri de securizare a internetului, prin legi care sunt, practic, impotriva utilizarii libere a mediului online, cum este cazul ACTA ori SOPA, care au generat valuri de nemultumiri pe intregul glob. Atunci, care ar fi solutia? Potrivit recomandarilor Business Insider, puteti naviga relativ linistit pe net, daca in locul browserelor (motoare de cautare pe internet) pe care le utilizati acum veti folosi altele. Un avantaj important al noilor instrumente il reprezinta faptul ca nu vi se mai copiaza comportamentul in timpul navigarii, adica nu deveniti client fara voie pentru companii care lucreaza in domeniile in care ati cautat informatii online. Un alt avantaj il constituie avertismentele date de noile instrumente, care va atentioneaza automat daca ati intrat pe pagini web nesigure, infectate cu virusi sau ai caror proprietari va pot fura identitatea, odata ce ati accesat domeniile respective.

Instrumente utile

Iata care sunt recomandarile analistilor IT de la Business Insider referitoare la instrumente sigure utilizabile online:

1. TOR, un browser care va ajuta sa ramaneti anonim online si care nu va tradeaza locatia din care ati accesat diverse domenii si nu permite furtul datelor personale. TOR nu pastreaza istoricul cautarilor pe net si, in plus, poate fi descarcat gratuit, fiind valabil pentru Windows, Mac si Linux.

2. Duck Duck Go, un motor de cautare in loc de Google. Spre deosebire de acesta, Duck nu va „asasineaza” cu publicitate directionata pe domeniile cautate anterior,  va mentin anonimatul si nu listeaza istoricul cautarilor, fiind, in acelasi timp, un motor de cautare la fel de util ca si Google. Cel putin asta sustin analistii Business Insider.

3. HTTPS Everywhere, care detecteaza website-urile nesigure. Acest instrument ii informeaza pe internauti daca le sunt furate datele de identificare.

4. Cryptocat, un serviciu care bate chat-urile Facebook si Skype, deoarece este 100% privat si nu intra nimeni neinvitat peste utilizatori.

5. Silent Circle, un serviciu contra-cost, considerat printre cele mai sigure platforme online de comunicare, ce ofera e-mail, video chat, telefonie si alte servicii.

author avatar
Arpad Dobre
320 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger