AcasăNewsCum va platiti taxele si impozitele online

Cum va platiti taxele si impozitele online

Puteti plati impozitele si taxele online, cu cardul, cu sau fara autentificare

Contribuabilii  au posibilitatea de a-si plati online taxele si impozitele, prin intermediul ghiseului virtual de plati. Conform reglementarilor in vigoare, sunt acceptate toate mijloacele electronice de plata online (internet banking, mobile banking, plata cu cardul), iar contribuabilii nu platesc comision atunci cand isi achita obligatiile in acest fel.

Puteti plati impozitele si taxele online, cu cardul, cu sau fara autentificare

Ghiseul virtual de plati este Sistemul national electronic de plata online (SNEP) a taxelor si impozitelor. Practic, sistemul da contribuabililor posibilitatea de a achita online taxe si impozite pe proprietati, precum si amenzi contraventionale. In cazul in care contribuabilul va opta pentru plata darilor cu cardul bancar, poate utiliza carduri Visa, Visa Electron, MasterCard sau Maestro emise de orice banca din tara sau strainatate.

Plata cu autentificare

Conform portalului www.ghiseul.ro, prin intermediul caruia se realizeaza platile online, SNEP pune la dispozitia utilizatorilor doua sectiuni: una de plata cu autentificare si una fara autentificare. Astfel, pentru sectiunea de plata cu autentificare sunt necesare credentiale, adica un nume de utilizator si o parola, care se genereaza automat in momentul in care s-a finalizat procesul de inregistrare in sistem a primariei de care apartine contribuabilul. Numele de utilizator si parola sunt transmise in plic sigilat prin mijloace sigure de catre institutia publica, ulterior inregistrarii in SNEP. Apoi, pentru a-si achita obligatiile, contribuabilul se va autentifica in sistem, prin accesarea site-ului www.ghiseul.ro, va introduce numele de utilizator si parola si, mai departe, va selecta obligatia de plata aferenta unei institutii publice beneficiare. Asadar, pentru a efectua plata, contribuabilul:

–         va selecta obligatia de plata,

–         va introduce suma pe care doreste sa o achite,

–         va confirma acceptarea termenilor si conditiilor de utilizare a serviciilor oferite de SNEP,

–         va confirma initierea platii,

–         va introduce datele aferente cardului bancar,

–         va autoriza plata.

Dupa efectuarea tranzactiei, SNEP va emite contribuabilului o dovada de plata.

Plata fara autentificare

Potrivit reglementarilor din domeniu, exista si posibilitatea ca un contribuabil sa efectueze o plata electronica si fara autentificare in sistem, dar in acest caz nu este disponibila consultarea in timp real a obligatiilor de plata si istoricul tranzactiilor. Prin urmare, pot fi platite doar taxe si impozite al caror cuantum este deja cunoscut contribuabililor. Contribuabilul se conecteaza la SNEP fara informatiile de autentificare si va accepta termenii si conditiile utilizarii sistemului. Din interfata SNEP contribuabilul va selecta si va completa:

–         denumirea si CIF-ul institutiei publice, CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) al persoanei care achita obligatia de plata,

–         tipul obligatiei de plata,

–         suma de plata,

–         numele si prenumele persoanei pentru care se achita obligatia de plata,

–         adresa persoanei pentru care se achita obligatia de plata,

–         adresa de e-mail la care se primeste dovada de plata,

–         aprobarea si confirmarea initierii platii.

De asemenea, contribuabilul va introduce datele aferente cardului bancar in interfata procesatorului si va autoriza plata. Dupa efectuarea tranzactiei, SNEP va emite, la adresa de e-mail mentionata, o dovada de plata.

Atentie! Daca e-mail-ul cu dovada de plata nu a fost primit, contribuabilul trebuie sa contacteze departamentul de suport al Ghiseul.ro pentru a verifica daca plata s-a efectuat cu succes. In cazul in care plata a fost efectuata cu succes, atunci trebuie contactata institutia publica catre care s-a efectuat plata.

author avatar
Arpad Dobre
234 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger