AcasăNewsCum va hraniti echilibrat si sanatos in timpul postului

Cum va hraniti echilibrat si sanatos in timpul postului

Postul Pastelui sau Postul Mare este o perioada a purificarii trupului si a spiritului, insa din punct de vedere nutritional lucrurile nu sunt chiar atat de simple. In contextul unei vieti aglomerate de probleme, responsabilitati si stres, poate parea destul de complicat sa aveti un regim alimentar corect in timpul postului.

Sugestii. Cori Gramescu va recomanda sa consumati cat mai multe legume si sa evitati pateurile vegetale si cascavalul de post

Nutritionistul Cori Gramescu  propune cateva reguli simple care va pot ajuta sa alegeti ce alimente trebuie sa consumati in post, pentru a va asigura ca mancati alimente hranitoare care va ajuta si la detoxifierea organismului.

Proteinele sunt indispensabile

Cori Gramescu

Nu este nevoie sa urmati un plan strict de combinare a alimentelor, ci sa adoptati o dieta diversificata si cat mai bogata in alimente naturale. Pentru a acoperi necesarul zilnic de proteine, in post se recomanda consumul de linte, naut, mazare, tofu si tempeh, migdale si nuci, spanac si broccoli, orez integral, quinoa. De asemenea, sunt foarte hranitoare si cerealele integrale neprocesate, ca ovazul si secara, precum si meiul, hrisca sau amarantul. Proteine utile pot fi obtinute si din lapte de soia sau de migdale.

Consumati legume crude si fierte

Cori Gramescu sustine ca legumele ar trebui sa reprezinte baza alimentatiei in post si nu numai atunci, pentru ca au o densitate calorica mica, adica la un volum mare aduc putine calorii, precum si o densitate nutritionala mare, adica la un volum mic aduc multi nutrienti – in special vitamine, enzime si minerale. Pentru a nu ridica probleme mari de digestie ar trebui ca la inceput sa consumam deopotriva legume crude si preparate termic, pentru ca aportul ridicat de fibre poate cauza la inceput o usoara senzatie de balonare. In aceasta grupa ar trebui sa se regaseasca legumele fibroase – morcov, telina, pastarnac, patrunjel, ridichi, sfecla, gulii, napi, cartofi dulci, precum si ardei, rosii, legume verzi – urzici, untisor, loboda, macris, leurda, spanac, broccoli, precum si alte legume – ciuperci, praz, sparanghel etc.

Evitati pateul de soia si cascavalul vegetal

Evitati produsele ultra-procesate de post, cum sunt unele pateuri de soia, crenvustii de soia, cascavalul vegetal etc. Este  de ajuns sa cititi etichetele acestor produse, pentru a vedea ce aport de aditivi alimentari au. Se pot inlocui cu succes cu pateuri de nuci cu linte, hummus, pate de caju cu condimente sau branza de caju si nuci, care se prepara foarte usor acasa.

Respectati programul meselor

Cei care tin post trebuie sa consume mese principale si doua-trei gustari, pentru a preveni aparitia senzatiei de foame. Ideal ar fi sa consumati cerealele integrale, painea sau pastele in prima parte a zilei, la micul dejun si pranz. Pentru cina si gustarea de seara este recomandat consumul de legume, nuci si seminte si eventual o portie de lapte de soia sau migdale. Tot in prima parte a zilei ar trebui sa consumati si fructe de sezon, la o ora si jumatate distanta de mesele principale.

Beti suficienta apa

Consumul a minimum doi litri de apa pe zi este benefic si preintampina tulburarile tranzitului digestiv. Aportul crescut de fibre este foarte sanatos pentru organism, dar o crestere brusca poate cauza pe termen scurt constipatie, mai ales daca nu beti suficienta apa.  Este de evitat consumul de sucuri carbogazoase, cafea in exces sau ceaiuri laxative.  Detalii, pe cori.ro

author avatar
Arpad Dobre
578 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger