AcasăNewsCum va fi vremea pe finalul acestei săptămâni! Se anunță un ciclon...

Cum va fi vremea pe finalul acestei săptămâni! Se anunță un ciclon ce aduce ploi, lapoviță și ninsoare. În ce zone vine iarna

(sursa foto: brasovtv.com)

Un ciclon care se va abate asupra României, în perioada următoare, va aduce precipitații, în multe zone din țară, inclusiv cele specifice sezonului de iarnă – lapoviță, dar și ninsori. Astfel că s-ar putea vorbi despre un episod de iarnă, în mijloc de noiembrie, cu ninsori care să apară în peisaj nu doar în zona montană înaltă.

Se apropie tot mai mult weekend-ul, mult-așteptatele zile libere în care cei mai mulți speră să ia o pauză de la munca de zi cu zi și să se bucure de o plimbare în parc sau, de ce nu, de o excursie la munte. Și vor să afle cum va fi vremea pe finalul acestei săptămâni.

Un specialist din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a explicat, joi, la ce să ne așteptăm din partea vremii în zilele următoare.

Un ciclon va afecta România, aducând precipitații

În primă fază, aflăm că vineri sunt așteptate ploi, care se vor semnala în mai multe zone ale țării. La munte, la altitudini mari va ninge.

„Este vorba despre un ciclon mediteranean care, în zilele următoare, va afecta și țara noastră. De mâine, cerul se va înnora treptat, dinspre sud-vestul țării, iar ploile se vor extinde. Vor cuprinde ziua în special jumătatea sud-vestică a teritoriului, ulterior și celelalte regiuni.

Pe arii restrânse ne așteptăm la cantități de precipitații mai însemnate iar la altitudini de peste 1400 m vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă.

Vântul va sufla slab și moderat, temporar cu intensificări în special în zonă înaltă a Carpaților Meridionali”, a precizat Iris Răducanu, meteorolog ANM, într-o intervenție la Antena3.

Meteorolog ANM: „Episodul cel mai sever însă este așteptat în ziua de sâmbătă”

Ziua de sâmbătă va aduce în peisaj vântul, care va avea intensificări în toate regiunile. Precipitațiile nu vor lipsi nici ele – în unele zone sub formă de ploaie, în altele sub formă de lapoviță și ninsoare. Sunt prognozate ninsori la munte și în estul Transilvaniei.

„Episodul cel mai sever însă este așteptat în ziua de sâmbătă, când vremea va fi vântoasă în toate regiunile, mai ales în jumătatea de sud est a teritoriului, precum și la munte, cu precădere în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, acolo unde așteptăm viteze de 65…70 km/h, iar pe arii în general restrânse de peste 90 de km/h.

Cerul va avea înnorări, vor fi precipitații pe arii extinse. La munte va ninge viscolit iar în estul Transilvaniei treptat vor predomina ninsorile. În jumătatea nordică a Moldovei, la început vor fi precipitații mixte, apoi mai ales sub formă de ninsoare.

În restul regiunilor va ploua, însă trecător vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare ziua, îndeosebi în sudul Transilvaniei și în dealurile de Vest, iar seara și noaptea și în sud-est.

Cantitățile de precipitații vor fi însemnate în jumătatea de sud-est a teritoriului, dar și la munte, unde se vor acumula 25-35 de litri pe metru pătrat și izolat peste 50 de l/mp”, a mai explicat meteorologul Răducanu.

Cum va fi vremea sâmbătă în București. Ploi, dar și lapoviță

Și în Capitală sunt așteptate precipitații, la acest sfârșit de săptămână. De la ploi s-ar putea ajunge la lapoviță. Nu va lipsi nici vântul, care va avea rafale destul de puternice.

„La București, sâmbătă, vremea va fi vântoasă, cu rafale în general de 55 de km/h. Va ploua, iar în a doua parte a nopții, cu o probabilitate destul de mare, ne așteptam și la precipitații sub formă de lapoviță”, a anunțat meteorologul ANM, în intervenția la postul TV menționat.

author avatar
Andrei Coman
496 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger