AcasăNewsCum va fi vremea pe 1 mai!

Cum va fi vremea pe 1 mai!

Agentia Nationala de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru perioada 21 aprilie – 4 mai.

Specialistii spun ca in prima parte a intervalului anunțat vor fi ploi in majoritatea regiunilor țării, insa in ultima parte vremea se imbunatateste.

Pentru Banat, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de un regim termic peste cel normal in a doua parte a lunii aprilie, cu o medie a maximelor de 22…23 de grade. Apoi, pana spre sfarsitul celor doua saptamani de prognoza, vor fi oscilatii termice, dar in general valorile diurne mediate pe regiune, respectiv 19 chiar 21 de grade, vor fi apropiate de mediile climatologice specifice. Minimele termice nocturne vor fi in crestere usoara in primele zile, pana la o medie regionala de 11 – 12 grade, depasind pragul climatologic al datei, apoi vor oscila in jurul normelor pentru sfarsit de aprilie si inceput de mai, respectiv 8 – 9 grade. Probabilitatea de ploaie se va mentine ridicata in mare parte a intervalului de referinta, fiind de asteptat si perioade in care se pot cumula cantitati de apa mai importante.

In Crisana, intervalul de prognoza va debuta cu o vreme mai calda decat in mod obisnuit in ultima decada de aprilie, cu valori maxime in medie de 22 de grade. Apoi, pana spre sfarsitul celor doua saptamani de prognoza, sunt de asteptat valori diurne mediate pe regiune de 18 – 20 de grade. Minimele termice nocturne vor fi in crestere usoara in primele zile, pana la o medie regionala de
10 – 11 grade, depasind pragul climatologic al datei, apoi vor oscila in jurul normelor pentru sfarsit de aprilie si inceput de mai, respectiv 8 – 9 grade.

Pentru Transilvania, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de un regim termic peste cel normal in a doua parte a lunii aprilie, cu o medie a maximelor in crestere de la 20 la 22 de grade. Spre sfarsitul intervalului, valorile diurne mediate pe regiune, respectiv 17 la 19 grade, vor fi apropiate de mediile climatologice specifice. Minimele termice nocturne vor fi in crestere treptata in prima saptamana, pana la o medie regionala de 8 – 9 grad.

Vremea va fi calda in primele zile in Maramures, cu o medie a maximelor de 21 – 22 de grade. Apoi, pana spre sfarsitul celor doua saptamani de prognoza, temperaturile vor fi intre 17 si 19 grade. Minimele termice nocturne vor fi in crestere usoara in primele zile, pana la o medie regionala de 10 grade, depasind pragul climatologic al datei, apoi vor oscila in jurul normelor pentru sfarsit de aprilie si inceput de mai, respectiv 7 – 9 grade. Probabilitatea de ploaie se va mentine ridicata in mare parte a intervalului de referinta, fiind de asteptat si perioade in care se pot cumula cantitati de apa mai importante, cu precadere la sfarsitul primei saptamani.

In primele trei zile, vremea va fi calda in Moldova, cu temperaturi diurne in jur de 21 – 22 de grade, apoi valorile termice vor marca o scadere, in medie, spre 18 – 16 grade. La inceputul celei de-a doua saptamani de prognoza se estimeaza o incalzire usoara a vremii, maximele termice urmand a se situa in jurul unei medii de 19 grade. Minimele nocturne se vor incadra, in medie, intre 7 si 10 grade. Probabilitatea de aparitie a ploilor se mentine ridicata in fiecare zi, incepand cu data de 22 aprilie, iar in intervalul 24 – 25 aprilie va ploua pe arii mai extinse si vor posibile cantitati de apa mai insemnate.

In Dobrogea, maximele diurne se vor situa in jurul unei medii de 19 grade in primele trei zile ale intervalului si din nou in perioada 30 aprilie – 4 mai, fiind usor mai ridicate decat temperaturile normale ale perioadei. In restul intervalului (24 – 29 aprilie), se vor inregistra temperaturi maxime in medie, de aproximativ 16 grade. In intervalul 23 – 30 aprilie, ploile de scurta durata se vor semnala sporadic, in aproape fiecare zi, cu o probabilitate mai mare de aparitie pe arii mai extinse in 24 – 25 aprilie, 27 si 29 aprilie. Dupa data de 30 aprilie, sansele de ploaie se vor diminua treptat.

Regimul termic diurn din Muntenia va oscila de la o medie de aproximativ 22 de grade in primele trei zile spre 19 grade in intervalul 24 – 28 aprilie, pentru ca apoi sa creasca usor la 21 de grade, valoare in jurul careia se va mentine pana la sfarsitul intervalului de prognoza. Intre 23 si 30 aprilie va ploua temporar, iar probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse si, posibil, mai importante cantitativ va fi in jurul datei de 23 – 25 aprilie, precum si in zilele de 26, 27 si 29 aprilie. Dupa 30 aprilie, sansele de ploaie se vor diminua treptat.

In Oltenia, temperaturile maxime vor scadea usor, de la o medie de 21 – 22 de grade in primele trei zile, spre aproximativ 18 grade in intervalul 24 – 29 aprilie, pentru ca, incepand din 30 aprilie si pana in data de 4 mai, sa se situeze in jurul valorii de 20 de grade. Se vor inregistra temperaturi minime cuprinse, in medie, intre 8 si 12 grade, cu cele mai ridicate valori la mijlocul primei saptamani de prognoza.

La munte, in primele zile ale intervalului, incalzirea vremii va determina un regim termic peste cel normal in a doua parte a lunii aprilie, cu o medie a maximelor de 12 – 14 grade si minime ce vor urca de o valoare mediata de 2 – 3 grade pana spre 5 – 6 grade.

author avatar
Andra Nesu
277 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger