AcasăNewsCum va fi Libia dupa Gaddafi?

Cum va fi Libia dupa Gaddafi?

Capitala libiana, Tripoli, este asaltata de rebelii decisi sa o cucereasca si sa termine cu regimul lui Gaddafi.

“Ora zero a inceput. Am planuit atacul asupra capitalei cu NATO si aliatii arabi”, a declarat Mustafa Abdel-Jalil, presedintele Consiliului National de Tranzitie (CNT).

Rebelii, NATO si aliatii arabi au luat cu asalt Tripoli, decisi sa termine cu regimul lui Gaddafi si sa puna in loc democratie

Numai ca in randul rebelilor se manifesta rivalitati in privinta grupului care va prelua puterea. La nivel international, aceastea se traduc prin neputinta rebelilor de a asigura un front unit, dupa ce regimul lui Gaddafi va fi infrant. Libia fiind una dintre tarile mediteraneene bogate in petrol, asemenea perspectiva nu este deloc de dorit. Marile batalii de pana acum s-au dat pe orasele-terminale ale conductelor de petrol si gaze si pe rafinarii. Gaddafi, mereu prezent in media din capitala, anunta in fel si chip ca rebelii sunt in mare parte luptatori Al Qaida, care nu-i vor lasa pe “imperialisti” sa se infrupte din bogatiile tarii. Marile puteri trebuie sa se asigure ca Libia post Gaddafi nu va cadea in mainile insurgentilor fundamentalisti.

Lista neagra a Brigazii Tripoli

Liderii rebelilor libieni insista ca vor instaura democratia in maximum opt luni, prin alegeri libere, supervizate de ONU. Drept dovada, au infiintat o unitate care se antreneaza cu trupele speciale din Qatar, pentru a apara institutiile strategice din capitala Tripoli si pentru a proteja infrastructura tarii. “Brigada Tripoli” este comandata de Abbas Milad, fost ofiter al Fortelor Aeriene, si e gata sa preia conducerea fara sa permita infiltrari fundamentaliste nedorite. Ca o garantie in plus, Emiratele Arabe Unite vor superviza operatiunile. Brigada are cartierul general in orasul Zintan si mentine legatura cu frontul prin laptopuri si telefoane prin satelit. Ofiterii au intocmit si o lista neagra cu loialii lui Gaddafi care vor fi arestati. O singura greseala a facut Milad. Intrebat daca Tripoli va deveni al doilea Bagdad, a raspuns ca ei sunt libieni, adica “nu trupe straine de ocupatie”. Pai, asa-i catalogheaza el pe aliatii care ii dau “maini” de ajutor in bani, armament, logistica si sprijin aerian etc?!

author avatar
Adina Mutar
232 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger