AcasăNewsCum va chivernisiti banii pe timp de criza

Cum va chivernisiti banii pe timp de criza

Analistii straini si autohtoni avertizeaza ca urmeaza alti doi ani de criza financiara.  Romanii care au bani “la ciorap” isi pot feri economiile de socuri daca respecta cateva reguli elementare.

Mai toate studiile si analizele economice din ultima vreme avertizeaza  ca atat 2012, cat si 2013 vor fi ani in care vom “exersa”  managementul pierderilor. Dar ce sa mai faca romanii si cum sa mai stranga cureaua, cand vad  ca si  putinele lor economii li se scurg printre degete?  Analistii financiar-bancari au cateva solutii in masura  sa ne fereasca de socuri bruma de economii.

Depozite bancare

Oricat ar parea de banal, cu toata criza financiara din ultimii ani, cel mai sigur loc de pastrare si de sporire a banilor a ramas depozitul bancar. Acesta ofera in prezent  un maximum de siguranta, in limita sumei de 100.000 de euro sau echivalentul in lei, garantata de legislatia bancara. Specialistii din domeniu sugereaza sa ne depunem  economiile  la mai multe banci, pentru a dispersa un eventual risc.

Economisire din reflex

Desi pare aproape imposibil sa pui bani deoparte in aceste vremuri, analistii financiar-bancari sustin ca este spre binele nostru daca economisim  cat de putini bani, dar in fiecare luna,  aproape din reflex. Trebuie sa ne fixam  obiective clare privind destinatia banilor: fie ca vrem sa investim in viitorul copiilor sau sa cumpararm un bun de folosinta indelungata, sau chiar sa facem o achizitie imobiliara. Important este sa avem un plan de economisire.

Investitii cu risc scazut

Investitiile la bursa sau in alte instrumente  financiare pot parea extrem de hazardate acum, iar la anul riscul va fi si mai mare, dar exista si plasamente cu risc scazut. Specialistii din domeniu recomanda investirea a circa 10% din veniturile  lunare in titluri de stat (garantate  100% de Ministerul Finantelor) sau la fonduri de investitii cu risc scazut.

Profit din asigurari

Grija pentru sanatatea si chiar viata noastra, fie criza sau nu, este, de fapt, grija pentru cei apropiati. In aceste sens, o asigurare de viata sau una de sanatate ne pune familia la adapost de socuri in caz de boala sau nenorociri.  Mai mult, un plan de asigurare cu o componenta de economisire sau un plan de pensii ne pot aduce beneficii notabile pe termen lung.

Drept urmare,  oricare dintre aceste solutii financiare sau toate la un loc ne  pot ajuta sa parcurgem urmatoarea criza financiara, dar si anii care vin, fara teama zilei de maine, daca respectam  o disciplina financiara riguroasa.

Arpad Dobre

author avatar
eNational
376 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger