AcasăNewsCum testati telefoanele mobile

Cum testati telefoanele mobile

Un smartphone de calitate va permite accesul rapid la mail si viteza mare la descarcarea datelor de pe net

Performantele unui telefon mobil sunt clasificate in functie de o serie de criterii printre care se numara senzitivitea, ecranul tactil, introducerea de texte, performantele bateriei sau portabilitatea.

Un smartphone de calitate va permite accesul rapid la mail si viteza mare la descarcarea datelor de pe net

Atunci cand testam un telefon mobil, cel mai important criteriu de testare este cel legat de utilizarea sa ca telefon. Potrivit expertilor Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC) Romania, criteriile de baza la care trebuie sa exceleze un smartphone sunt: senzitivitatea, ecranul, ecranul tactil, operatiunile generale, introducerea de texte, tonurile si modul silentios, manualul, performantele bateriei, portabilitatea, versatilitatea, apelurile si mesajele text.

Optiuni pentru departajare

Modelele existente pe piata in ziua de astazi ofera din ce in ce mai multe optiuni din punctul de vedere al utilizarii. Telefoanele sunt mai atractive daca, pe langa utilizarea de baza,  pot fi utilizate si ca MP3 Player, camera foto, pentru jocuri si pentru navigarea pe internet.

Manevrabilitate si durabilitate

Ergonomia, portabilitatea si durabilitatea telefonului mobil sunt criteriile care vizeaza conceptul modelului testat. Ergonomia include criterii de testare precum:

–         manevrabilitatea telefonului,

–         tastele si calitatea acestora (ce materiale sunt folosite),

–         manualul (calitatea si cantitatea de informatii).

Portabilitatea vizeaza efectiv marimea telefonului testat, deci greutatea si volumul, daca se poate bloca tastatura si confortul pe care il are utilizatorul atunci cand il tine in buzunar. Forma telefonului este de asemenea analizata. La criteriul durabilitate telefonul este supus unor teste care ii analizeaza rezistenta la

–         socuri (cazaturi de la 80 cm – se simuleaza scaparea telefonului din mana),

–         apa (este supus unor teste cu umiditate excesiva si  ploaie – se urmareste daca telefonul este etans si daca rezista in aceste conditii),

–         conditii speciale (santier, praf, caldura mare, etc.).

Ca sa fie un telefon bun, modelul testat trebuie sa transmita si sa receptioneze sunetul cat mai fidel. De asemenea, calitatea bateriei este importanta atunci cand vrem sa verificam cat de bun este un telefon mobil. Daca ati cumparat telefonul dintr-un magazin autorizat, dar dupa cateva zile constatati ca nu va satisface exigentele, puteti sa-l returnati fara costuri suplimentare si va puteti cere banii inapoi.

Verificari suplimentare

Pe piata au aparut numeroase falsuri, iar cand cumparati un telefon mobil sau orice alt produs electronic, e bine sa aveti in vedere urmatoarele:

– pretul produselor contrafacute este mult mai mic, cu 10-50%, comparativ cu cel al produselor originale (se poate verifica pe internet);

– falsurile se comercializeaza in majoritatea cazurilor la tarabe sau buticuri;

– telefoanele contrafacute (sau furate) nu sunt insotite de documente cum ar fi: declaratia de conformitate, carte tehnica, instructiuni de folosire, certificat de garantie etc.;

– absenta la unele produse a unor elemente de siguranta (care atesta ca acel produs este original), cum ar fi holograma etc.

author avatar
Arpad Dobre
506 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger