AcasăNewsCum te muti in alta retea de telefonie in trei zile

Cum te muti in alta retea de telefonie in trei zile

Clientii isi vor pute informa prietenii ca si-au portat numarul atat prin telefon, cat si pe Facebook

Clientii nemultumiti de serviciile retelei de telefonie mobila (sau fixa) utilizata in prezent se pot muta din aceasta luna la alta companie in doar trei zile.

Clientii isi vor pute informa prietenii ca si-au portat numarul atat prin telefon, cat si pe Facebook

Conform unei recente decizii a Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), termenul de activare a numarului in noua retea va fi de o zi lucratoare, asa cum prevad normele europene. De asemenea,  durata maxima a procedurilor administrative aferente portarii s-a redus de la zece la trei zile lucratoare:

–       abonatul depune cererea de portare  in prima zi;

–       furnizorul donor (compania de telefonie mobila la ale carei servicii vrea sa renunte un client) trebuie sa raspunda a doua zi, fata de patru zile anterior;

–       portarea trebuie sa se realizeze a treia zi, fata de zece zile, cat era termenul anterior.

Dupa validarea cererii de portare, abonatilor care solicita portarea li se va activa numarul de telefon in cel mult o zi lucratoare. Potrivit ANCOM,  durata maxima potentiala de intrerupere a serviciului in cursul procesului de portare se reduce la patru ore in loc de cinci ore, in cazul portarii numerelor de telefonie fixa, respectiv la trei ore in loc de patru ore, in cazul portarii numerelor de telefonie mobila. In practica, durata intreruperii este de aproximativ 90 de minute pentru numerele telefoanelor fixe si 30 de minute la cele mobile. In acelasi timp, abonatii vor avea posibilitatea de a refuza oferirea de catre furnizorul acceptor (cel in a carui retea se muta) a unui numar de telefon cu caracter provizoriu, de utilizat pana la momentul realizarii portarii.

Campanie la radio si pe Facebook

ANCOM va derula, in perioada 15 septembrie – 15 noiembrie 2012, o campanie de informare prin radio si internet in domeniul portarii.  Scopul il reprezinta cresterea  numarului utilizatorilor de telefonie care cunosc existenta si semnificatia semnalului sonor pe care apelantul il aude atunci cand apeleaza un numar de telefon portat. Semnalul sonor va fi mediatizat prin spoturi radio, bannere pe internet si prin intermediul site-ului www.portabilitate.ro. In plus, in cadrul campaniei, ANCOM va pune la dispozitia utilizatorilor site-ului de socializare facebook.com o aplicatie prin care orice utilizator care si-a portat numarul isi poate anunta prietenii ca si-a schimbat operatorul de telefonie.

Statistica

De la lansarea portabilitatii in 21 octombrie 2008 si pana la inceputul lunii august 2012, s-au portat 813.582 numere de telefon. Dintre acestea, 68%, adica  553.154 numere au fost portate la telefonia mobila, iar 260.428 numere, la cea fixa.

author avatar
Arpad Dobre
363 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger