AcasăNewsCum te feresti de produsele periculoase

Cum te feresti de produsele periculoase

Aceste jucarii s-au vandut in Romania, fara instructiuni si cu potential periculos pentru copii

In comert sunt puse in vanzare o serie de produse alimentare sau nealimentare, electrocasnice, electronice sau jucarii cu potential periculos. Nornele UE prevad sanctiuni si ofera  solutii pentru consumatori.

Aceste jucarii s-au vandut in Romania, fara instructiuni si cu potential periculos pentru copii

Produsele pe care le achizitionezi in UE trebuie sa fie verificate de catre autoritati in privinta sigurantei in utilizare.

Potrivit portalului Consumator European, siguranta unui produs are in vedere sanatatea fizica si siguranta cetatenilor, atat in domeniul produselor alimentare, cat si al celor nealimentare.

Jucariile, aparatele electrocasnice, cosmeticele si alte tipuri de produse care pot prezenta un pericol trebuie sa indeplineasca standarde de siguranta speciale.

Ce inseamna marcajul CE?

Marcajul CE (Conformitate Europeana) este o declaratie a producatorului ca un produs este conform cu normele de siguranta stabilite de UE, norme comune tuturor statelor membre. Desi aceasta nu garanteaza 100%  securitatea produselor puse pe piata,  marcajul trebuie sa apara pe toate jucariile si produsele electrocasnice sau pe ambalajul lor.

Cum poti evita accidentele?

Poti reduce riscul cumpararii de produse nesigure prin:

– evitarea achizitiilor de la vanzatorii dubiosi;

– citirea cu atentie a instructiunilor de utilizare si a textelor de avertizare;

– verificarea varstei pentru care, de exemplu, o jucarie este potrivita (este bine de stiut ca jucariile destinate copiilor de peste trei ani pot fi periculoase pentru bebelusi. Jucariile trebuie sa aiba descriere si manual de utilizare in limba romana).

Obligatii pentru producatori

Daca un produs nu este sigur, producatorul sau importatorul are obligatia de a-l scoate din magazine si de a avertiza consumatorii prin anunturi in presa. Producatorul sau importatorul poate, de asemenea, sa solicite consumatorilor sa returneze produsul. Este interzisa producerea si vanzarea de brichete in forma de jucarii.

Solutii pentru consumatori

Ca prima solutie, daca produsul nu prezinta siguranta, il poti returna la magazin si poti solicita rambursarea pretului. Daca ai suspiciuni asupra sigurantei unei cumparaturi (produse alimentare de origine animala, alte produse alimentare si cosmetice, jucarii, aparatura electronica, electrocasnice, alte produse nealimentare etc.), nu mai folosi produsul respectiv si reclama problema autoritatilor. In cazul produselor nealimentare, te poti adresa Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, iar daca este vorba de produse alimentare, poti apela la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

author avatar
Arpad Dobre
234 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger