AcasăNewsCum si unde va pastrati profitabil economiile

Cum si unde va pastrati profitabil economiile

Economiile populatiei au crescut cu 28% in ultimii trei ani, sfidand criza

Volumul economiilor populatiei a crescut an de an, in ciuda crizei economice, semn ca bancile inca mai ofera instrumente de economisire atractive.

Economiile populatiei au crescut cu 28% in ultimii trei ani, sfidand criza

Cum, cat si unde se pot plasa banii sunt decizii personale, iar expertii Conso sustin ca produsele bancare de economisire ar trebui alese in functie de destinatia ulterioara a banilor.

Pentru bunuri sau excursii

Daca aveti in vedere cumpararea unor obiecte de uz casnic – electronice, electrocasnice, mobila – sau pentru renovarea casei (gresie, faianta, rigips, materiale de constructie etc.), ar fi util sa faceti economii in lei. Pretul acestora se majoreaza destul de putin pe perioada unui semestru, de exemplu, timp in care puteti aduna banii necesari. In cazul in care aveti in vedere o excursie in strainatate, de exemplu, recomandarea expertilor ar fi sa economisiti in valuta, cumparand, luna de luna, atati euro cat va permite buzunarul, iar peste un an, de exemplu, veti cumula in cont cel putin 500 de euro, cu care puteti pleca intr-un sejur in strainatate.

Perioada aleasa

Specialisti sustin ca nu este bine sa pastrati „toate ouale in acelasi cos”, deoarece daca „spargeti” contul pe un an inainte de expirarea termenului, pierdeti dobanda si platiti diverse taxe penalizatoare. Astfel, pe langa un depozit principal (pentru renovarea casei, de exemplu), puteti deschide conturi de economii pe trei sau sase luni, pe care le puteti utiliza pentru achitarea unor cheltuieli neprevazute.

Economisire si creditare

Parintii si chiar si bunicii cu dare de mana pot economisi pentru copiii, respectiv nepotii lor, pentru ca acestia, odata intrati in posesia banilor, sa poata obtine credite pentru a-si cumpara o locuinta. Astfel de produse de economisire-creditare sunt oferite in special de bancile de locuinte, iar statul ofera o prima de pana la 25% din suma acumulata intr-un an.

Dobanzi

Printrre bancile care ofera cele mai mari dobanzi anuale pentru economiile in lei ale populatiei se numara: Banca Feroviara – 6,20%, Piraeus Bank – 6,15%, ATE Bank – 5,90%, Carpatica – 5,85%, Marfin Bank – 5,75%, Alpha Bank – 5,75% etc.

author avatar
Arpad Dobre
289 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger