AcasăNewsCum şi-a finanţat ilegal Nicuşor Dan campania pentru alegerile locale: document exploziv...

Cum şi-a finanţat ilegal Nicuşor Dan campania pentru alegerile locale: document exploziv de la AEP

Nicuşor Dan a fost văzut de mulţi bucureşteni ca o alternativă binevenită la clasa politică dependentă de maşinaţiuni interne şi corupţie. Puţini au aflat însă că acest om politic „nou” şi-a finanţat ilegal campania pentru alegerile locale.


Concluzia unei anchete realizate de AEP este că Nicuşor Dan a primit, de cele mai multe ori, bani în propriile sale conturi pentru a-i direcţiona ulterior către conturile legale de campanie, în mod total netransparent. De asemenea, prin intermediul unei campanii de donaţii online, Nicuşor Dan a oferit unei asociaţii „de casă”, Asociaţia G2, 5% comision pentru sumele donate. Practic, 5% din toţi banii donaţi de bucureşteni pentru campania lui Nicuşor Dan au ajuns în buzunarele unor „prieteni” ai preşedintelui USR/USB. Nu în ultimul rând, conform documentului AEP, finanţarea campaniei lui Nicuşor Dan suferă şi de alte inadvertenţe majore, acesta primind bani de la cetăţeni străini fără domiciului în România şi fără drept de vot. Una dintre cele mai grave încălcări descoperite este aceea a utilizării unor fonduri de campanie pentru a realiza propagandă electorală pe 4 iunie 2016 prin intermediul Facebook, atunci când, legal vorbind, orice fel de campanie electorală era interzisă. Este, în mod evident, o încălcare gravă a legii. Nicuşor Dan a folosit de asemenea bani de campanie pentru a se plăti pe el însuşi. Sursele noastre susţin că din aceste motive, membrii Autorităţii Electorale Permanante sunt extrem de reticenţi la a deconta orice sume depuse de partidul lui Nicuşor Dan. Toate aceste informaţii ar fi urmat să iasă la lumină în spaţiul public. Însă acest lucru nu s-a întâmplat pentru că, înainte să facă o sesizare la DNA, Ana Maria Pătru, şefa AEP, a fost arestată pentru o mită primită din partea firmei SIVECO în 2009. Din cauza situaţiei actuale de la AEP, Nicuşor Dan a scăpat, pentru acest moment, de o cercetare penală care să clarifice lucrurile.

30% pentru buzunarul propriu

Conform datelor obţinute din acheta AEP, în cel puţin o ocazie, Nicuşor Dan a primit, în luna mai a acestui an, de la S.B., suma de 90.000 de lei cu titlu de donaţie pentru campania electorală. Banii au fost viraţi direct în conturile personale ale lui Nicuşor Dan, nu în contul oficial de campanie. În mod total netransparent, preşedintele USB (USR la vremea respectivă) a transferat banii în conturile de campanie mai târziu, însă suma a scăzut la doar 70.000 de lei. Practic, doar în cazul donaţiei lui S.B., a existat o diferenţă de 30.000 de lei între donaţia explicită şi suma care a ajuns în fondul de campanie. Cel mai interesant lucru este că S.B. candida pentru un post de consilier în Consiliul General al Municipiului Bucureşti la vremea respectivă. De aici apar mai multe semne de întrebare. În primul rând ce s-a întâmplat cu cei 30.000 de lei care parcă s-au evaporat? În al doilea rând, dacă banii au fost opriţi de Nicuşor Dan în propriul său cont, se pune întrebarea dacă nu cumva preşedintele USR/USB a perceput o taxă pentru a pune candidaţi pe listele electorale?

20% din bani nu sunt justificaţi

Una peste alta, conform anchetei AEP, Nicuşor Dan nu ar avea de unde să justifice aproape 144.000 de lei din banii de campanie, adică aproximativ 20% din fondurile pe care le-a folosit pentru a obţine 28.55% din voturile exprimate de români în Municipiul Bucureşti. Această diferenţă semnificativă de bani ar putea să fie regăsită în extrasele de conturi pe care candidaţii partidului condus de Nicuşor Dan au uitat să le depună.

5% pentru „prieteni”

Nicuşor Dan a fost probabil primul candidat la nişte alegeri din România care a deschis o campanie online pentru strâns donaţii electorale. Preşedintele USR a luat internetul cu asalt şi a susţinut la vremea respectivă că sute de mii de bucureşteni donează bani din convingere faţă de proiectele USR/USB. Ba mai mult, a cerut Gabrielei Firea şi lui Cătălin Predoiu să publice, în mod cât se poate de transparent, toată sursele de finanţare ale campaniei lor electorale. Nicuşor Dan a mai susţinut că procedurile de donaţie pentru propria sa campanie sunt 100% transparente şi verificabile, totul fiind organizat legal. Ceea ce a uitat Nicuşor Dan să spună este că 5% din toate donaţiile au fost oprite de Asociaţia G2, care s-a ocupat de strângerea de fonduri. Practic, fără să ştie, românii care au donat bani au oferit pe tavă 5% din donaţia lor către o asociaţie de casă a lui Nicuşor Dan. Desigur, urmând acelaşi model deja patentat de Nicuşor Dan, acesta a preferat să plimbe întâi banii prin propriile sale conturi înainte să-i verse în conturile de campanie. Şi aici încap câteva întrebări legitime: au ştiut românii că în paralel cu actul de a dona finanţează şi o asociaţie „de casă” a lui Nicuşor Dan? A solicitat Nicuşor Dan un comision separat Asociaţiei G2 pentru organizarea procedurilor de donaţie? Această ultimă întrebare ar fi legitimă, câtă vreme sursele noastre susţin că Asociaţia G2 ar fi virat o serie de fonduri către conturile private ale lui Nicuşor Dan după încheierea campaniei electorale.

De la mine pentru mine

Nicuşor Dan pare să se fi folosit din plin de funcţia sa anterioară de ONG-ist pentru a derula campania pentru alegerile locale din Bucureşti. Nu este vorba doar despre notorietatea dobândită de Nicuşor Dan cât a fost preşedintele asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. Este vorba chiar despre beneficii financiare directe. În timpul campaniei electorale, USR/USB a plătit o sumă de bani către Asociaţia Salvaţi Bucureştiul pentru a organiza o serie de evenimente la sediul asociaţiei. Prin aceasta, Nicuşor Dan s-a plătit pe el însuşi pentru a utiliza un spaţiu care, de facto, era al său.

Puţin Facebook atunci când e ilegal să faci campanie

Conform surselor noastre, Nicuşor Dan a folosit o parte din banii de campanie electorală pentru a-şi face reclamă pe data de 4 iunie 2016. Conform legii, cu o zi înainte de alegeri, Nicuşor Dan nu ar fi avut dreptul să demareze niciun act de propagandă electorală. Chiar reprezentanţii USB/USR ar fi recunoscut în faţa AEP că au derulat, din fondurile de campanie electorală, o campanie publicitară pentru Facebook, în cuantum de 686 de lei, pentru servicii furnizate pe data de 04.06.2016.

?% din toate acestea sunt legale?

O bună parte din operaţiunile de finanţare a campaniei USR/USB sunt ilegale. Dacă donatorii cu greutate au încheiat contracte autentice de donaţie, restul binevoitorilor au oferit bani fără niciun fel de act sau document justificativ aferent. Alteori au fost folosiţi banii unor persoane care nu aveau dreptul să se implice în campania din România. Este vorba despre sume medii transferate de către cetăţeni nerezidenţi în conturile de campanie. Întreaga operaţiune s-a desfăşurat într-o zonă gri, câtă vreme au fost utilizate mai multe conturi paralele pentru desfăşurarea plăţilor. Acest lucru a făcut ca Nicuşor Dan să supervizeze o operaţiune ilegală, prin care au fost realizate plăţi din alte surse de finanţare faţă de cele prevăzute de legislaţia electorală în vigoare. Legislaţia pare să fi fost încălcată şi prin faptul că anumite materiale electorale tipărite nu au fost inscripţionate cu toate elementele de campanie (denumirea partidului politic, denumirea operatorului economic care a realizat meterialele, codul mandatarului şi tirajul materialului tipărit). Culmea, acest lucru s-a întâmplat cu o serie de materiale tipărite de Clotilde Armand, candidatul USR/USB pentru Primăria Sectorului 1, care s-a plâns că ar fi fost furată la urne.

author avatar
Andrei Coman
11.060 afisari

13 COMENTARII

  1. Castigi pe internet. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de emaila unuia dintre coordonatorii echipei noastre : maiasimi@yahoo.com

    • E asa greu sa cauti pe google ce inseamna AEP? Cred ca e mai eficient decat sa astepti sa-ti raspunda cineva :))!

      Dar ai noroc astazi: AEP= Autoritatea Electorala Permanenta.

  2. De ce nu publicati acel magistral document al AEP ???
    Pe site-ul AEP nu figureaza nici o stire in sensul asta
    E din nou o jegoasa minciuna a securistilor lui Ghita, ROMANIA TV si NATIONAL

  3. Hmmm … oare are National vreun rol de putere juridica de emite verdicte? Legalitatea sa nu ilegalitatea unui act nu e decisa in presa ci de catre justitie. E perfect ok sa pui intrebari, nu e ok sa emiti verdicte mai ales cand intrebarile pe care le-ai pus nu au raspunsuri ci doar presupuneri.

    E cam jenant, de altfel.

  4. Scopul nostru fierbinte este: Hollywood!
    E suficient sa te hotarasti!
    Vrem sa ajungem la Hollywood!
    Bani online, cu un subiect de Hollywood!
    Senzational! Bani cu film la Hollywood!
    Cere INFO la adresa sorincostel2015@gmail.com

  5. Ce credeti ca Nicusor Dan este „Dreptatea intruchipata ” el fura ca si ceilalti vedeti nu spune cine sunt sponsori, dar din bani pt. campanie isi ia si el procentul, ce rusine si vine in fata roamnilor si cere transparenta si altfel de politica. Mai Nicusor tu ii crezi naivi pe romani, ai pacalit la locale pe bucuresteni ca nu a stiut cine este in spatele tau dar acum nu temai voteaza nimeni USR=zero voturi. Te-au mirosit romani ca esti mincinos si tradator.

  6. Un „NIMENI” acest Nicusor Dan. Dupa ce ca nu poate lega doua fraze in mod coherent, mai este si lichea si HOTOMAN. Hai sictir mai Nicusor, caci ne intuneci zilele cu prezenta ta in politica si pe ecranele unor televiziuni care tot te arb
    oreaza in fel si chip. De fapt te compromit.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger