AcasăNewsCum se vor desfășura în acest an slujbele de Florii. Precizări de...

Cum se vor desfășura în acest an slujbele de Florii. Precizări de ultimă oră venite de la Patriarhie

Cu doar câteva zile înainte ca suflarea ortodoxă să celebreze Intrarea Domnului în Ierusalim, Floriile, cum este cunoscută în popor sărbătoarea ce precede, cu o săptămână, Sfintele Paști, Patriarhia Română a făcut un anunț important.

Vizează programul de desfășurare a slujbelor de florii, la Patriarhie, în condiții aparte, dată fiind starea de alertă și regulile în vigoare, instituite în lupta contra răspândirii noului coronavirus. ”Evenimentele liturgice prilejuite de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile) din acest an se vor desfășura cu respectarea regulilor sanitare în vigoare”, transmite basilica.ro, în conformitate cu un program transmis de Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Acesta prevede că ”începând cu ora 08:30 se va oficia slujba de binecuvântare a ramurilor de salcie şi finic. Ulterior, aceste ramuri, împreună cu iconițe și pachețele cu anafură, vor fi împărțite la „Baldachinul Sfinților” credincioșilor prezenți”.

Anunț privind Sfânta Liturghie arhierească

De asemenea, o oră mai târziu, este programată să înceapă săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești, care, în funcție de condițiile meteo, va fi oficiată fie în curtea Patriarhiei, fie în interiorul Catedralei Patriarhale.

”De la ora 09:30, va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească la Altarul Mare de vară al Catedralei Patriarhale. Dacă vremea fi nefavorabilă, Sfânta Liturghie arhierească va fi oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale, cu participarea unui număr de maximum 70 de credincioși, respectându-se toate regulile sanitare în vigoare”, precizează sursa citată.

Klaus Iohannis: Nu ne amestecăm în felul în care vor fi organizate slujbele la biserică

Cu doar o zi în urmă, președintele Iohannis făcuse unele precizări referitoare la restricțiile de de circulație din noaptea de Înviere. ”Ne pregătim cu toții de marea sărbătoare a Învierii Domnului și vreau să ne pregătim foarte bine nu doar acasă, ci vreau să ne pregătim foarte bine în societate. Și pot să vă spun de pe acum câteva lucruri certe care au fost discutate cu reprezentanții Bisericii, în special cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe.

În noaptea de Înviere restricțiile de circulație se ridică, așadar creștinii vor putea să participe la slujbele de Înviere. Nu vor trebui să completeze declarații, vor merge pur și simplu la biserică. Deci, repet – în noaptea de Înviere fiecare creștin poate să meargă la biserică dacă dorește.

Biserica va organiza slujba așa cum este datina. Nu ne amestecăm în felul în care vor fi organizate slujbele la biserică. Știm cu toții că prima parte a slujbei se ține afară, după care o parte intră în biserică. Creștinii merg la biserică să participe, să ia lumină, să ia Paștile, și eu îmi doresc, și așa vom organiza lucrurile, ca totul să se desfășoare în liniște și în bună rânduială”, spusese președintele.