AcasăNewsCum se pregateste statul roman sa mai piarda 800 de milioane...

Cum se pregateste statul roman sa mai piarda 800 de milioane de euro

Mai tineti minte afacerea Rodipet? Adica lichidarea celei mai mari retele de distributie de presa din tara? Ei bine, ultimul proprietar al Rodipet, libanezul Hassan Awdi cere despagubiri in valoare de 800 de milioane de euro, prin 20 de procese. Dupa cum stim ca se pregateste statul nostru in astfel de cazuri, sa nu te miri, romane, daca dai iarasi bani din buzunarul tau.

Fratii Hassan si Mehdi Awdi au fost condamnati definitiv, in 2014, de Curtea de Apel Bucuresti la opt ani, respectiv sase ani si patru luni de inchisoare in dosarul delapidarii CFR Mesagerie. Conform DIICOT, intentia membrilor gruparii  ar fi fost aceea de a falimenta CFR Mesagerie, prin transferarea tuturor activelor catre alte societati comerciale pe care inculpatii le controlau, astfel incat sa nu se respecte obligatiile asumate prin contractul de privatizare al CFR Mesagerie. Hassan Awdi mai figura si in dosarul Rodipet, ancheta care a ramas blocata la DIICOT. Imediat dupa condamnare, fratii Awdi au plecat in Liban, unde se afla si astazi.

Fabrica de bani cash a lui Awdi

Nu se stie unde s-a blocat ancheta privind Rodipet, dar un lucru este clar:  cae mai mare retea de distributie de presa din Romania  reprezenta o adevarata fabrica de bani pesin, o comoara pentru toate celelalte afaceri ale lui Awdi, practic pilonul finaciar de baza ale businessurilor acestuia. Aici, ar mai fi de spus ceva. In ambele anchete asupra lui si a apropiatilor sai, Hassan nu a indicat numele niciunui politician, desi este de notorietate ca multi dintre acestia aveau interese puternice in zona presei si nu numai. Mai mult, multe matrapazlacuri cu ajutorul, politicienilor au fost facute. Deci, cand acesta a fost lovit de DIICOT, i s-a cam luat tot oxigenul de care ar fi avut mare nevoie afaceristul.

Uite cum pleaca banii

In context, Awdi reclama, de peste mari si tari, ca i s-au retinut bunuri (170 de vagoane) si proprietati  (134 la numar) in valoare de peste 800 de milioane de euro, pe care le vrea inapoi, drept pentru care a initiat 20 de procese staului roman. In 2015, guvernul Ciolos, il despagubeste pe Awdi cu 48,7 milioane de lei, in urma unei decizii a Curtii de Arbitraj Internationale a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii, vestita ICSID. Asta inseamna vreo 11 milioane de euro, si un prim proces, din cele 20, castigat impotriva Romaniei. Un precedent, cum s-ar spune. Interesant mai este un lucru. Este de notorietate faptul ca in astfel de procese, statul angajeaza mari case de avocatura, ca nume si anvergura, care se umplu de bani, fie ca inving, fie ca sunt infrante. Spre exemplu, mai putin este stiut faptul ca in procesul cu Hassan de care am vorbit mai sus, statul a fost reprezentat de Leaua si Asociatii. Hassa Awdi spune ca acestia au primit, pentru prestatia internationala, 13 milioane de euro. Mai mult decat ce a castigat Hassan. Un calcul simplu ne arata ca, dintr-un foc, buzunarele romanilor au fost lipsite de 24 de milioane de euro. Nu-i asa ca stat destept ca al nostru nu mai straluce sub soare? Pe de alta parte, Awdi l-a numit pe jurnalistul freelancer Dan Petre Popa drept reprezentantul cu care se pot negocia anumite conditii vizavi de bunurile sale (facsimil). DPP a fost consilier al afaceristului libanez. Toate bune, dar nimeni nu l-a cautat pe omul lui Awdi la Bucuresti niciodata, ca altfel poate ar mai fi diminuat din pierderile viitoare. Inca o demonstratie de mare interes a Statului roman vizavi de bugetul adunat din portofelele noastre.

author avatar
Catalin Dumitrescu
3.544 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger