AcasăNewsCum se poate frauda la referendum cu cifrele din sondaje

Cum se poate frauda la referendum cu cifrele din sondaje

In timp ce romanii isi vad linistiti de concedii, institutele de cercetare anunta o prezenta la vot si de 90%

Odata cu decizia Curtii Constitutionale, care spune ca orice referendum are nevoie de un cvorum de jumatate plus unu din numarul de alegatori pentru a fi valabil, scoaterea romanilor la vot a devenit marea provocare a USL.

In timp ce romanii isi vad linistiti de concedii, institutele de cercetare anunta o prezenta la vot si de 90%

Perioada din an aleasa pentru suspendarea presedintelui, precum si faptul ca alegatorii resping in general votul negativ, sunt doar doua dintre cauzele care ar putea duce la esecul demersului uselist. Cel putin asa sustin sociologii, care precizeaza ca miza in acest moment este prezenta la urne.  Asa se explica disperarea pesedistilor si a liberalilor,  care iau in calcul sa o lungeasca, pret de doua zile, cu referendumul, varianta fiind sustinuta chiar de presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. ”Experienta a aratat ca, in perioada de vara, lumea merge mai greu la vot. Avem aceasta experienta pentru modificarile la Constitutie, in 2003. Tinand seama de nevoia de a asigura prezenta, s-a desfasurat pe doua zile, s-a creat o prezenta mai buna, intr-un moment important. Cred ca ar fi un lucru bun pe doua zile”, a afirmat Iliescu, mentionand ca suspendarea are loc „intr-o perioada cam nefericita, in mijlocul verii”.

Jocul cu cifrele

Chiar daca apetitul pentru referendum lipseste cu desavarsire, asta nu-i va impiedica pe liderii politici sa manareasca voturile. Ca smecheriile se treaca neobservate, pana in ziua scrutinului, se va vorbi tot timpul despre numarul mare de alegatori dornici sa se prezinte la urne. Manipularea a inceput deja, daca este sa ne luam dupa sondajele publicate in ultima saptamana. Astfel, Avangarde anunta o prezenta la vot de 56%, ARP – 61%, TVH2.0 – 73%, IMAS – 79%, in timp ce CSCI (institut apropiat USL)  mentioneaza o prezenta de peste 90%. Prin urmare, acoperiti de cifrele din sondaje, politicienii vor putea plimba linistiti alegatorii cu autocarele prin cate sectii de votare doresc, pana se va pupa procentul lor cu cel din cercetarile sociologice. Asta daca nu se gaseste vreun demnitar mai zelos, care sa  sparga norma si sa raporteze o prezenta de peste 120%.

[poll id=”304″]

author avatar
Adelina Ionicel
1.394 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger