AcasăNewsCum se impoziteaza veniturile din arenda

Cum se impoziteaza veniturile din arenda

Arendasii pot plati proprietarilor de teren arenda atat in bani cat si in natura

Persoanele fizice care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniu personal au obligatia inregistrarii contractelor de arenda la Fisc in termen de 15 zile de la incheierea acestora.

Arendasii pot plati proprietarilor de teren arenda atat in bani cat si in natura

Contribuabilii sunt obligati sa-si exercite in scris, in contractele de arenda aflate in derulare, optiunea privind modalitatea de impunere aleasa (cota forfetar (sau sistemul real).  Conform AvocatNet, venitul brut realizat din activitatea de arendare se stabileste pe baza contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei a veniturilor in natura primite.

Cota forfetara

Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor, prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre arendasii la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final. In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se va face pe baza preturilor medii ale  produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene. Impozitul retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut si se declara in formularul 112.

Impunere in sistem real

Persoane fizice autorizate, care au optat in contractul incheiat pentru determinarea venitului net in sistem real, nu datoreaza plati anticipate in cursul anului in contul impozitului pe venit.  Acestea au obligatia depunerii formularului 200 pana la 25 mai a anului urmator anului de realizare a venitului, in care vor mentiona veniturile realizate si cheltuielile efectuate conform evidentei in partida simpla.  Impozitul rezultat se achita in termen de 60 de zile dupa depunerea declaratiei.

author avatar
Arpad Dobre
508 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger