AcasăNewsCum se fura alegerile cu partidele pitice

Cum se fura alegerile cu partidele pitice

Verificarile facute la diferite sectii de votare, in urma iscarii unor scandaluri, au demonstrat ca una voteaza oamenii si alta numara reprezentantii partidelor

Partidele reclama la unison frauda in alegeri. Furatul voturilor este insa sport national, de aceea toata lumea tace chitic cand vine vorba sa se elimine cauzele.

Verificarile facute la diferite sectii de votare, in urma iscarii unor scandaluri, au demonstrat ca una voteaza oamenii si alta numara reprezentantii partidelor

Zeci de partide de doi bani, capabile sa adune mai putin de 10.000 de voturi, sunt mentinute artificial in viata prin voia Ministerului Public. Singurul abilitat de lege sa verifice care partid a obtinut mai putin de 50.000 de voturi in doua cicluri electorale succesive si sa dispuna radierea formatiunilor codase. Si ar avea ce radia, din cele aproximativ 50 de partide existente in prezent doar vreo 10 indeplinind conditia.

Ca nu cumva lucrurile sa intre in normal, legiuitorii au lasat, in 2007, Autoritatea Electorala Permanenta fara obiectul muncii, conferindu-i doar un rol consultativ. Rezultatul: TMB, pastratorul Registrului partidelor politice (alta anomalie, AEP ar fi destinatia logica) reinregistreaza anual, in mod automat, partidele, doar pe baza datelor furnizate de reprezentantii acestora. Care binenteles ca se jura ca au sedii, voturi si membri fara numar.

Mini-partidele, „bidoane” prin care se inmultesc voturile in sectiile de votare

De ce opintesc institutiile statului sa tina in viata partide inexistente? Simplu: pentru ca sunt comandate politic, iar politicienii au nevoie de cat mai multe voturi. Voturi care pot fi „achizitionate” in sectiile de votare cu ajutorul acestor „partide-bidon”. Schema este simpla: esti partid inregistrat, ai dreptul sa trimiti reprezentanti in sectiile de votare. Anterior nominalizarilor, marile partide cumpara pur si simplu locurile respective si-si trimit oamenii lor in sectii, sub steag politic strain.

Ajunsi acolo, ei vor numara voturile inmultind, dupa puteri, zestrea partidului de origine. Asa se explica si pasivitatea Ministerului Public, si de ce un proiect initiat de AEP (prin care se instituie reinscrierea tuturor partidelor, implicit demonstrarea ca indeplinesc conditiile de functionare reala) zace, din martie, la Ministerul Justitiei. Unde va mai sta, ca doar nu s-or schimba naravurile taman in prag de alegeri.

author avatar
Simona Badulescu
404 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger