AcasăNewsCum scoate la vedere Horia Schiopu Simu banii din despagubirile penale de...

Cum scoate la vedere Horia Schiopu Simu banii din despagubirile penale de la ANRP

Faptul ca procurorii au deschis, in cele din urma, un dosar penal pentru despagubirile scandaloase primite de la ANRP de controversatul om de afaceri Horia Schiopu Simu este un semnal bun. Insa anchetatorii ar trebui sa-si bage adanc nasul in toate afacerile celui supranumit “bancherul cuprului”, acum “campionul retrocedarilor”. Pentru ca Horia Schiopu Simu incearca, si chiar reuseste, nestingherit de nimeni, sa spele buna parte din milioanele de euro facute pe spinarea statului.

Magazinele Scavia si Vionnet, o modalitate a lui Horia Schiopu Simu de a scoate la lumina banii obtinuti din manevre financiare

Dupa tunurile date in industria minereului de cupru si, mai ales, dupa ce a fost destinatarul “norocos” al despagubirilor penale de la ANRP in valoare de 103 milioane euro, Simu s-a lansat in industria luxului.

 

Industria luxului, noul hobby al lui Simu

Cu nevasta Raluca la inaintare, Horia Schiopu Simu este detinatorul in Romania a doua branduri exclusiviste, renumite in intreaga lume: casa italiana de bijuterii – unicat Scavia si legendara marca frantuzeasca de moda Vionnet. Deschise dintr-un foc la finalul anului trecut, ambele magazine se afla in galeria comerciala a hotelului de cinci stele JW Marriott din Capitala.

Horia Schiopu Simu

De pilda, aducerea unui brand exclusivist de rangul Scavia in Romania este un proces extrem de costisitor, mai ales din punct de vedere financiar.

 

Raluca Simu, alaturi de Fulvio Maria Scavia

Tocmai din acest motiv, Scavia are magazine in doar doua tari din Europa (Milano – Italia si Kiev- Ucraina), acum si in Romania. Atentie,  acest brand extrem de apreciat in intreaga lume nu a ales Paris, Londra sau Moscova unde apetitul pentru lux este imens. Iar banii bagati de familia Simu in acest business de lux sunt foarte multi si cu provenienta necunoscuta deocamdata, avand in vedere ca o franciza Scavia costa cel putin doua milioane de euro.

In plus, viitorul detinator al unui astfel de magazin trebuie sa cumpere si marfa de vreo trei milioane de euro, iar cele mai ieftine bijuterii ale celebrului designer Fulvio Maria Scavia au un pret de pornire de 30-40.000 de euro. Apoi sa suporte si celelalte cheltuieli, de genul chiriei, deloc neglijabila avand in vedere ca magazinele Vionnet si Scavia ale familiei Simu se afla pe The Grand Avenue – bulevardul luxului de la Marriott. Insa odata intrat in malaxorul DNA, probabil e o chestiune de timp pana ce procurorii vor deslusi itele noului hobby al lui Horia Simu, dar, mai ales, cat de curati sunt banii bagati in cele doua magazine de lux.

Horia Simu, de la “bancherul cuprului” la “campionul retrocedarilor”

Asa cum ziarul “National” a mai scris, Horia Schiopu Simu are o biografie de afaceri controversata, acesta speculand din plin vulnerabilitatile statului.
A dat lovituri peste lovituri, succesul sau in afaceri reprezentand o lunga lista de acumulari de active care intra rapid in proceduri de faliment. Asa a ajuns Horia Simu sa fie supranumit “bancherul cuprului” dupa ce a devalizat tot ce insemna in Romania industria cuprului, “National” dezvaluind pe larg manevrele prin care controversatul afacerist a ajuns, pe spatele statului, unul dintre cei mai bogati romani. Dar aventurile financiare ale lui Simu prin avutia tarii o reprezinta si vaca de muls a multor potentati ai zilei:  Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Pentru ca inainte de Cocos si Stelu a fost Horia Schiopu Simu. Ocolit in mod misterios pana acum de vreo ancheta, iata ca procurorii anticoruptie au deschis, in cele din urma, un dosar penal pe numele lui Simu pentru una dintre cele mai mari lovituri de pe piata, adica cele 103 milioane de euro primite de la ANRP. Banii au fost primiti de Horia Schiopu Simu la doar trei luni de la depunerea documentatiei pentru un teren de 9,75 hectare, aflat in Sectorul 6 al Capitalei. Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, persoanele care au beneficiat in mod nelegal de compensatii banesti au fost cele carora li s-au efectuat plata in termenul cel mai scurt.  In aceea perioada, in fruntea conducerii ANRP se afla Ingid Zaarour, fosta partenera a lui Radu Pricop, actualul ginere al lui Traian Basescu.

 

author avatar
Andrei Coman
2.875 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger