AcasăNewsCum s-ar putea face testarea Covid a elevilor după revenirea la școală....

Cum s-ar putea face testarea Covid a elevilor după revenirea la școală. Ce rol vor avea medicii de familie

testare eleviCum s-ar putea face testarea Covid a elevilor după revenirea la școală. Ce rol vor avea medicii de familie

Testarea elevilor la revenirea în şcoală a creat controverse între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. Cele două ministere și-au pasat responsabilitatea de la unul la altul, spunând că nu au baza legală pentru a cumpăra testele necesare pentru reînceperea școlilor.

Soluția există, dar comunicarea între Sorin Cîmpeanu și Vlad Voiculescu este deficitară. Pe de o parte, ministrul Educației consideră esențială testarea copiilor, pe de alta Vlad Voiculescu susține că achiziția testelor nu este responsabilitatea ministerului pe care îl conduce. Într-un final, Cîmpeanu s-a răzgândit și a anunțat că „vom propune deschiderea școlilor fără testare”.

Testarea elevilor, la medicul de familie

Andreea Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a revenit cu lămuriri după aceste neînțelegeri. Ea spune că la revenirea elevilor la școală, testarea s-ar putea face la medicul de familie, în cazul în care un elev dezvoltă simptomele bolii, pentru a soluționa problema lipsei personalului medical din școli.

A precizat că testarea anti-Covid în școli se poate face cu ajutorul testelor antigen rapide pentru că acestea nu sunt invazive – nu străbat mucoase – ci sunt de tip exudat. „Dacă triajul epidemiologic de la domiciliu sau de la intrarea în şcoală nu este corect şi dacă simptomele apar, de exemplu, în timpul orelor, această testare la şcoală este un ajutor imens pe care îl dăm atât copiilor, cât şi cadrelor didactice, cât şi părinţilor”, a declarat medicul, luni seară, la Digi 24.

Testarea elevilor se face cu teste non-invazive

„Este o falsă problemă pentru că, dacă ne gândim, până să înceapă pandemia, copiii aveau obligativitatea de a duce o serie de rezultate bacteriologice la începerea şcolii. Practic, erau exudate nazale sau exudate faringiene care erau luate în diferite circumstanţe.

Ceea ce reprezintă acest test antigen rapid este, de fapt, un exudat nazal aşa cum se ia pentru foarte mulţi alţi germeni sau multe alte virusuri. Şi practic este un test care nu este invaziv, e un termen care nu e corect pentru că nu străbate niciun fel de mucoasă, se ia de la nivelul mucoasei nazale şi ne dă un rezultat în 5-10 minute”, a afirmat Andreea Moldovan.

author avatar
Andreea Vlad
133 afisari

2 COMENTARII

  1. Nu au bani pentru testarea elevilor.
    Dat cum au avut bani pentru partidele politice ? O groaza de bani Erau o prioritate in starea de alerta ???

  2. Rolul medicilor de familie va fi cel de pana acum.Vor incasa bani cu ghiotura de pomana.Ati deranjat linistea oamenilor care stau la cabinet 4 ore pe zi,precum gravidele, cu testari si vaccinari si alte d-astea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger