AcasăNewsCum s-a stins, intr-un an, un munte de om ca Serban Ionescu!...

Cum s-a stins, intr-un an, un munte de om ca Serban Ionescu!

Serban Ionescu, omul care strabatea zilnic 15 kilometri si facea zeci de flotari, in ultimul an s-a imbolnavit si s-a topit incet, pana cand organismul lui a cedat. Avea numai 62 de ani.

Serban Ionescu, aproape de sfintii la care privea cu evlavie

Pentru Serban Ionescu, ultimul an a insemnat o serie de suferinte, legate de neputinta medicilor de a gasi o cauza si un diagnostic bolii care-l macina, dar si umilinte legate de viata matrimoniala incerta si de neinteles pentru el. Initial a fost diagnosticat de borelioza si tratat ca atare, iar apoi, intr-o clinica din Germania, a fost diagnosticat cu scleroza amiotrofica, o boala neurologica degenerativa grava si incurabila. Doctorul Monica Pop a declarat, ieri, ca mediul medical a stiut de la bun inceput diagnosticul real, insa doctorii au preferat sa-l fereasca pe artist, spunandu-i-se ca are borelioza, in ideea de a-si gasi forta si de a lupta cu boala.

Acest Goliat al scenei romanesti, cel care a dat forta unor personaje memorabile in teatru si film, s-a topit la propriu. Cand tuna era infricosator, cand radea era molipsitor. Dur si bland in acelasi timp, grobian in roluri, domn in viata, gusta orice ii oferea viata si se bucura de asta. Dar s-a stins miercuri seara, la Spitalul Elias. Langa el s-a intors Magda Catone, sotia cu care se afla in proces de divort. Impreuna cu fiul, Carol, de 16 ani.

A fost studentul lui Amza Pellea

La Teatrul National din Bucuresti mai avea in repertoriu trei spectacole, iar ultimul film in care a jucat, „Umilinta”, a fost lansat anul trecut. Serban Ionescu a cunoscut celebritatea in 1980, cand Mircea Muresan i-a incredintat rolul „Ion” din „Blestemul pamantului, blestemul iubirii”, jucand alaturi de partenera lui, Ioana Craciunescu. Actrita a declarat ca pentru ea a ramas in memorie „barbatul frumos si puternic din Ion”. Supranumit de colegi „Pelicanul” (porecla obtinuta la admitere in facultate, cand a scris cu un stilou Pelican), Serban Ionescu s-a nascut in Corabia si era fiul unui pilot de vanatoare de la Deveselu. A reusit la Teatru dupa patru incercari si a devenit studentul lui Amza Pellea. Dupa alti patru ani, Magda Catone devenea studenta aceluiasi profesor.

Mariajul lui Serban cu actrita Magda Catone avea aproape 30 de ani. „As scrie o carte frumoasa despre casnicie. Am o multime de exemple sub nas. Si multi dintre noi nu stiu sa se bucure de casnicie si sa ii multumeasca lui Dumnezeu ca trec prin asa ceva”, declara in urma cu putini ani Serban Ionescu.

Admiratorii sai ii pot aduce un ultim omagiu astazi, la Biserica Batistei, pana la orele 15.00. Dupa ora 17.00 va fi depus in foaierul Salii Media a Teatrului National. Sambata va avea loc serviciul religios, de la ora 14.00, la Cimitirul Bellu.

author avatar
eNational
1.245 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger