AcasăNewsCum returnezi produsele cumparate online in „Vinerea neagra”

Cum returnezi produsele cumparate online in „Vinerea neagra”

Cumparaturile online se pot returna in 90 de zile, daca magazinele virtuale omit sa informeze clientii asupra drepturilor lor

Daca ai cumparat produse electronice sau de alta natura  in „Vinerea neagra”, iar obiectele nu se ridica la nivelul asteptarilor tale, poti sa le returnezi fara sa dai explicatii.

Cumparaturile online se pot returna in 90 de zile, daca magazinele virtuale omit sa informeze clientii asupra drepturilor lor

Cumparaturile online sunt definite de lege ca si contracte la distanta, iar cumparatorii de produse vandute pe net isi pot primi inapoi banii in cel mult 30 de zile pentru produsele care i-au nemultumit in vreun fel. Conform AvocatNet, Ordonanta guvernului 130/2000 stabileste clar in ce conditii poate fi returnat produsul achizitionat online.

Prevederi legale

Actul normativ prevede la articolul 7, alineat 1, dreptul consumatorului de a denunta unilateral contractul la distanta, in termen de zece zile lucratoare, fara penalitati si fara invocarea vreunui motiv. Termenul incepe sa curga:

a) pentru produse, de la data primirii lor de catre consumator;

b) pentru servicii, din ziua incheierii contractului sau dupa incheierea contractului, cu conditia ca intarzierea sa nu depaseasca 90 de zile.

In cazul in care comerciantul a omis sa transmita consumatorului ca poate denunta unilateral contractul la distanta in zece zile lucratoare, termenul initial se majoreaza la 90 de zile si incepe sa curga:

a) pentru produse, de la data primirii lor de catre consumator;

b) pentru servicii, de la data incheierii contractului.

Daca in timpul celor 90 de zile comerciantul il anunta pe cumparator ca poate denunta contractul, se revine la termenul de zece zile, care incepe sa curga din momentul efectuarii anuntului.

Rambursare

In cazul in care un consumator denunta contractul, comerciantul are obligatia sa ramburseze sumele platite de consumator fara a-i solicita acestuia cheltuielile aferente rambursarii sumelor. Rambursarea sumelor se va face in cel mult 30 de zile de la data denuntarii contractului de catre consumator.  Exista cazuri in care, pentru produsul sau serviciul ce face obiectul contractului la distanta, comerciantul crediteaza consumatorul, direct sau in baza unui acord incheiat de comerciant cu un tert. In astfel de situatii, odata cu denuntarea unilaterala a contractului la distanta inceteaza de drept si contractul de acordare a creditului, fara penalitati pentru consumator.

author avatar
Arpad Dobre
226 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger