AcasăNewsCum repornești economia după Covid-19

Cum repornești economia după Covid-19

Cum reporniți o economie care a fost închisă de pandemia Covid-19? Răspunsul este: foarte, foarte atent! Chiar dacă noul coronavirus continuă să se răspândească în întreaga lume, guvernele europene – nu și cel de la București! – deja se gândesc la cum să redeschidă fabricile, birourile instituțiilor publice și școlile, dar în același timp având grijă să reducă la maximum pericolul apariției unor noi focare. Săptămâna aceasta, Austria a anunțat că, treptat, până de Paște, va redeschide magazinele, devenind prima țară din UE care face asta.

În momentul de față, s-au înmulțit temerile cu privire la faptul că aprovizionarea cu alimente (și nu numai) ar putea fi o problemă în viitorul apropiat dacă restricțiile impuse în multe țări nu vor fi ridicate. Iată de ce o planificare detaliată făcută încă de pe acum ar putea proteja categoriile vulnerabile și ar ajuta economiile naționale să recupereze pierderile imediat ce lucrurile revin la normal.

Germania este țara în care peste 100.000 de persoane au fost testate pozitiv pentru coronavirus și în care au murit deja aproape 1.600. Tot Germania, însă, este statul din Europa în care un grup de economiști, avocați și experți medicali recomandă o renaștere treptată a economiei, care ar permite industriilor specifice și angajaților să își reia activitățile. Cum cercetătorii spun că nu se așteaptă ca un vaccin (ori un alt tratament eficient) pentru coronavirus să fie disponibil înainte de 2021, Institutul pentru Cercetări Economice (IFO) a transmis autorităților că este nevoie ca Germania să abordeze deja tema relansării economiei.

„Măsurile viitoare trebuie să fie concepute și pregătite astfel încât, pe de o parte, să asigure o bună asistență medicală și, pe de altă parte, să poată fi susținute pe perioadele necesare. Planificarea acestei tranziții trebuie să înceapă imediat în politică, administrație, companii și alte organizații”, susțin specialiștii nemți.

În acest sens, guvernul condus de Angela Merkel deja elaborează un pachet de salvare economică în valoare de până la 750 de miliarde de euro, care include măsuri de stimulare a împrumuturilor pentru întreprinderile mici și mijlocii, asumarea de mize în marile companii și sprijinirea lucrătorilor afectați de pandemia de Covid-19.

Raportul IFO sugerează că Germania ar trebui să creeze de pe acum un grup de lucru național format din experți și reprezentanți ai societății civile, care să aducă recomandări cu privire la modul de relaxare a restricțiilor impuse pe piața muncii.

De exemplu, industrii precum telecomunicațiile și piața auto, cele mai importante din economia germană, ar trebui să fie prioritare și redeschise numaidecât. La fel și firmele care au legătură cu sistemul sanitar. În schimb, sectorul HoReCa (hotelurile, baruri și restaurante, catering etc) trebuie repornit de o manieră „foarte atentă și controlată”, iar discotecile și cluburile de noapte pot rămâne închise, deocamdată. Germania se gândește să stabilească standarde diferite pe regiuni. Restricțiile s-ar relaxa mai întâi în zone cu rate mici de infecție sau risc redus de transmitere, apoi treptat și-n celelalte landuri.

Un alt bun exemplu vine din China, care s-a angajat într-un plan agresiv de salvare a economiei, lansând politici și campanii menite să împingă oamenii înapoi la muncă, să încurajeze încrederea în afaceri și să protejeze cât mai multe companii. În același timp, Beijingul investește miliarde în materiale de protecție și tratament medical, dar pompează bani și în proiecte de infrastructură pentru a crea locuri de muncă. De asemenea, elimină blocajele rutiere și permite oamenilor să călătorească liber în zonele în care virusul pare să nu mai aibă aceeși intensitate.

La nivelul României, din păcate, Palatele Cotroceni și Victoriei nu fac altceva decât să contabilizeze amenzile date de polițiști cetățenilor, pedepsiți că nu știu să completeze niște declarații pe propria răspundere pe care oricum ele, autoritățile, le-au modificat de trei ori până acum, zăpăcind populația.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
275 afisari

3 COMENTARII

  1. Nu stiu daca mai poti porni, Franta a intrat in recesiune de azi.
    Economia nu e un Bugatti sa-o pornesti prin amprenta vocala ce atinge suta in 2 secunde.
    Recesiune inseamna un pneu spart si petec cald si pompe ca sa nu ajungi pe butuci ca apoi pornesti dar unde mergi? Cu ce?
    Nu mai zic daca crapa la viteze sau te lasa uleiu or motoru.
    Pornesti probabil dar in gol sau ca in Stan si Bran, de fiecare data cand dadeau sa plece si isi salutau vecinii ai lasau cate ceva din masina, apoi cand abia se mai misca masina deja paradita au intrat cu toti intr-o groapa cu noroi…

  2. Deci fara sa inspaimant dau doar 2 exemple.
    Toti spera la 2 luni. Eu cred ca e de ani dar hai sa luam speranta.
    Deci ar fi vacanta a celor oameni dar si Vacanta mare slafumbaste 2 luni.
    Odata reluata activitatea toti vor munci bezmetic si vor fi studii si examene.
    Buf… ⭕? roata turistica definitiv aste 2luni +vara caci nu mai ies romanii decat Sambata Duminica…
    Pornirea se face probabil in ani.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger