AcasăNewsCum reduceti valoarea facturii la incalzire pe timpul iernii

Cum reduceti valoarea facturii la incalzire pe timpul iernii

Odata cu venirea iernii cheltuielile cu incalzirea locuintei cresc, iar cei care utilizeaza gazul metan ca agent termic si pentru prepararea apei calde au mai multe solutii de reducere a costurilor.

Centralele vechi trebuie schimbate cu unele noi, care au randamente de pana la 96% si permit reducerea consumului de gaze cu 25%

Valoarea facturii la gaz poate fi mentinuta sub control si se pot face chiar economii, in cazul in care acceptati recomandarile specialistilor. Iata cateva sugestii din partea E. ON Gas, pentru reducerea costurilor cu incalzirea locuintei de catre persoanele care nu sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare:

–         izolati imbinarile ferestrelor cu garnituri de etansare autoadezive (tip purfix). In cazul ferestrelor cu tamplarie de lemn si sticla simpla, pierderile de caldura prin spatiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de caldura in sezonul rece;

–         asigurati-va de functionarea optima a aparatelor consumatoare de gaz. Solicitati sprijinul instalatorilor autorizati pentru reglarea arzatoarelor, verificarea filtrelor de apa si a depunerilor de calcar pe conducte, astfel incat sa evitati consumul excesiv de gaze naturale;

–         reglati temperatura din locuinta dumneavoastra in functie de confortul dorit. In spatiile unde nu desfasurati activitati zilnice, va recomandam reglarea unei temperaturi mai scazute;

–         deschideti larg ferestrele pe perioade scurte de timp astfel incat spatiile sa se aeriseasca si sa se incalzeasca mai repede. Pierderile de caldura sunt mai mari daca lasati ferestrele intredeschise pe perioade lungi de timp.

–         izolati conductele de agent termic mai ales in cazul celor care traverseaza spatii neincalzite (holuri, subsoluri, garaje, magazii), pentru a minimaliza pierderile de caldura.

–         asigurati-va ca radiatoarele nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu ingreuna schimbul de caldura intre radiator si aerul ambiental si aerisiti caloriferele de cate ori este cazul.

Folosirea apei calde

In acest caz se pot obtine economii semnificative, daca:

–         setati din centrala termica o temperatura mai scazuta a apei calde astfel incat sa nu necesite combinarea cu apa rece. Trebuie mentionat ca la o centrala de apartament care prepara atat agent termic cat si apa calda menajera, consumul de gaze naturale este maxim (de aproximativ doi metri cubi de gaz/ora) in momentul cand se prepara apa calda.

–         inlocuiti pe cat posibil baile in cada cu dusuri rapide pentru reducerea consumului de apa calda si implicit de gaze naturale. Pentru un dus se foloseste de doua sau chiar de trei ori mai putina apa fata de o baie in cada.

–         folositi instalatii de dus low-flow (curgere lenta) sau baterii de cada cu doua trepte de reglare a debitului, pentru reducerea consumului de apa calda.

Echipamente performante

Este cunoscut faptul ca vechile instalatii (sobe pe gaz, centralele second-hand din anii  ’90 etc.) au un consum mare si un randament scazut. Iata ce va recomanda specialistii pentru a va reduce cu 25-50 % factura la gaze:

  1. Inlocuiti centrala veche neperformanta sau sobele cu o centrala termica cu tiraj fortat si camera etansa de ardere (randament de peste 90%) sau cu o centrala termica in condensatie (randament de peste 96%), pentru a obtine o economie de energie (si consum de gaz) de 20% sau chiar mai mult.
  2. Folositi un termostat de ambianta care comanda functionarea centralei, tinand cont de temperatura setata in camera in care se monteaza si care determina o reducere cu pana la 25% a costurilor de incalzire.
  3. Montati robinete cu cap termostatat pe calorifere pentru a controla debitul agentului termic din radiator in fiecare camera.
  4. Izolati termic peretii, acoperisul si ferestrele pentru a reduce cu pana la 50% costurile de incalzire.
author avatar
Arpad Dobre
1.741 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger