AcasăNewsCum raspund sauditii in dosarul Khashoggi: Am gresit si noi

Cum raspund sauditii in dosarul Khashoggi: Am gresit si noi

In timp ce familia regala saudita se jura ca nu are nici o implicare turcii acuza o crima cu premeditare in care s-a folosit o dublura

Regele Salman si printul mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, l-au sunat pe fiul jurnalistului Jamal Khashoggi, Salah,  pentru a-i prezenta ”condoleante”.

In timp ce familia regala saudita se jura ca nu are nici o implicare turcii acuza o crima cu premeditare in care s a folosit o dublura

Potrivit agentiei de presa saudita, Salah Khashoggi ”si-a exprimat sincere multumiri”, dupa ce oficialii din Riyadh l-au asigurat ca n-au nici o legatura cu moartea tatalui sau. Si, potrivit ministrului saudit de Extgerne, Adel al-Jubeir, nu stiu nimic. Al-Jubeir a admis ca jurnalistul a fost ucis la consulatul saudit din Istanbul, dar ”nu se stie cum si nici unde i se afla corpul”. „Persoanele care au facut-o au facut acest lucru in afara responsabilitatilor lor. A fost facuta o greseala monumentala, care a fost agravata de incercarea de a-l ascunde „, a adaugat Adel Al-Jubeir. Oficialul la precizat ca  printul mostenitor ”nu a fost informat” despre aceasta operatiune si ca regele Salman „este hotarat” ca cei responsabili de moartea jurnalistului „sa dea socoteala”.

Germania indeamna la boicot UE

Intre timp, comunitatea internationala, in frunte cu Donald Trump, a ridicat tonul si mai mult, liderul de la Casa Alba estimand ca in explicatiile sauditilor privind moartea lui Khashoggi  „este evident ca au existat inselatorii si au existat minciuni”. Cancelarul Germaniei Angela Merkel a informat ca tara sa va suspenda vanzarile de arme catre Arabia Saudita cerand tuturor tarilor europene sa-i urmeze exemplul.

Presa turca il implica pe MBS

Presedintele turc Recep Erdogan a declarat ca astazi va oferi detalii privind asasinarea lui Khashoggi. Intre timp, presa turca i-a luat-o inainte prezentand noi informatii care-l implica pe Mohammed bin Salman in acest scandal.  Potrivit cotidianului  Yeni Safak, barbatul prezentat drept seful comandoului saudit  trimis la Istanbul pentru a-l ucide pe ziarist a fost in contact direct cu biroului lui MBS dupa „asasinat” si a sunat si la un numar din SUA care ar putea fi cel al lui Khaled bin Salman, fratele lui MBS si ambasadorul regatului la Washington.

Seful comandoului este Maher Abdulaziz Mutreb, un membru al garzii apropiat de MBS, care poate fi vazut in imaginile camerelor de supraveghere sosind la consulatul saudit si apoi la resedinta consulului in ziua disparitiei Khashoggi, in 2 octombrie. In cotidianul Hurriyet, un editorialist apropiat puterii turce, Abdulkadir Selvi, afirma ca ziaristul a fost condus imediat dupa sosire spre biroul consulului, unde a fost „strangulat” de agentii sauditi. „A durat intre 7 si 8 minute”. Presa turca si americana au difuzat imagini in care apare unul din suspecti Mustafa al-Madani, care are  57 de ani, inaltime si fizionomie similare lui Jamal Khashoggi. Un oficial turc a declarat pentru CNN ca acesta a venit la Istanbul pentru a fi folosit ca dublura. „Nu ai nevoie de o dublura pentru o interogatie. Aceasta a fost o crima cu premeditare, iar cadavrul a fost mutat din consulat. Hainele lui Khashoggi probabil inca mai erau calde atunci cand le-a imbracat Madani”, a afirmat el. Al Madani apare in imagini parasind consulatul pe o usa din spate, imbracat in hainele lui Khashoggi, avand barba falsa si ochelari.

author avatar
Tudor Borcea
288 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger