AcasăNewsCum rămâne, până la urmă, cu Piața Obor? Anunțul primarului Sectorului 2...

Cum rămâne, până la urmă, cu Piața Obor? Anunțul primarului Sectorului 2 răstoarnă situația

Răsturnare de situație. Cum rămâne, până la urmă, cu Piața Obor? Anunțul primarului sectorului 2 (foto: Facebook/Radu Mihaiu)

Noile restricții anunțate de președinte în ședința de Guvern la care a participat zilele trecute continuă să îi nedumerească pe comercianții din Obor, de exemplu, una dintre cele mai mari piețe din București. La fel și pe oamenii care obișnuiesc să meargă acolo pentru a se aproviziona cu fructe și legume proaspete, mai ales că e perioada în care se fac pregătiri pentru iarnă.

După premierul anunțase recent că hala închisă de la Obor nu va mai funcționa o perioadă, spunând că acolo pare a fi o ”Zonă Zoster”, edilul Sectorului 2 a venit cu o variantă din care să reiasă că până la urmă comercianții ar putea să își vândă marfa, dar afară, în corturi.
Radu Mihaiu a anunțat pe pagina sa de Facebook, vineri seară, că a mers să stea de vorbă cu oamenii – atât cei care vând la tarabe și la magazinele de la etajele halei, cât și cei care cumpără din spațiile respective.

”Am întâlnit multă îngrijorare. Totuși, toți înțeleg că trecem printr-o perioadă grea și că o să mai dureze până ieșim din această criză.

Am analizat împreună cu ei ce variante avem. Oamenii tot au nevoie să își cumpere de mâncare și nu pot înțelege de ce ar fi mai bine să se înghesuite toți în magazinele care ar rămâne funcționale. Producătorii sunt îngrijorați că li se va strica recolta de toamnă. Cei care comercializează lactate, carne sau alte produse perisabile sunt disperați că toată marfa lor va ajunge la gunoi dacă li se pune lacătul pe ușă din scurt”, scrie Mihaiu.

În căutare de soluții

Primarul sectorului 2 aduce în discuție varianta mutării tarabelor în spațiu liber, mai exact în corturi. ”Deși actualul val al pandemiei este de departe mai violent și mai periculos, trebuie să găsim o soluție ca alimentele să ajungă pe masă. O variantă pe care suntem pregătiți să o urmăm ar fi ca tarabele să fie mutate afară sub corturi, iar magazinele de la etajul unu și doi să rămână deschise cu un circuit limitat și respectat strict.

Am băgat azi (vinerir-n.n.) în ședință toate direcțiile din Primărie care pot ajuta în acest sens. Am cerut Poliției Locale să asigure suficiente echipe încât să ne asigurăm că se respectă măsurile de distanțare socială în Piața Obor. Am stabilit cu cei care administrează piețele să pregătească montarea corturilor și reorganizarea tarabelor. Am convins comercianții de la tarabe să suporte chiar și frigul pentru a putea continua.

Trecem prin clipe grele. Avem nevoie să depunem toți un efort. Iar piața, într-un fel sau altul, trebuie să își continue activitate – să furnizeze oamenilor hrana fără de care nu se poate trăi”, a mai transmis useristul Mihaiu.

Totodată, din câte menționează edilul, se au în vedere soluții și pentru alte două piețe de pe raza sectorului 2. ”Piața Obor și Cremenița își vor putea muta imediat activitatea în aer liber. Mai căutăm variante și pentru Gemeni, Delfinului, dar spațiul din jur nu e foarte ofertant. Vă țin la curent”, și-a încheiat Radu Mihaiu mesajul.

Ce spuneau Orban și Iohannis

Joi seară, Ludovic Orban anunța, la un post TV, că piețele agroalimentare închise, de tipul halelor, cum este Piața Obor, nu vor funcționa o perioadă. ”Acolo chiar, la Bucur Obor au fost în controale de n ori, de fiecare dată nu cred că 20% dintre cei de acolo respectau regulile – portul măştii, distanţa la statul la coadă. Pur şi simplu nu se respectă, acolo parcă e o zonă Zoster (afecțiune provocată de un virus pe fondul unui sistem imunitar slăbit-n.n) în care… Și chiar sunt evidenţiate în analizele epidemiologilor o rată destul de mare de răspândire în pieţe, pentru că acolo e şi contactul cu banul, dai banul, îţi dă restul. Nu poţi să cumperi cu card, trebuie să dai banul cash”, susținea premierul, la Digi24.

La rândul său, la o zi după ce a participat la ședința de Guvern, unde s-a referit la noile restricții, impuse pe fondul creșterii numărului cazurilor noi de coronavirus la nivel național, Klaus Iohannis a făcut precizări, spunând că a vorbit despre ”măsuri mai degrabă generic”. ”Și, într-adevăr, am vorbit despre închideri de piețe și târguri. Însă, discutând mai în detaliu cu Guvernul aceste chestiuni, am ajuns la concluzia că probabil soluția cea mai înțeleaptă ar fi să se închidă piețele care sunt în spații închise și să se lase să funcționeze, dacă lucrurile nu se agravează, piețele în spații deschise, fiindcă este toamnă. Sunt mici agriculturi care acum vor să vină să își vândă produsele, este perioada în care foarte mulți români își fac proviziile pentru iarnă și atunci piețele în spații deschise, deci piețele tradiționale țărănești, vor rămâne deschise. Sigur, și aici trebuie respectate cu sfințenie toate normele. Vor fi, evident, verificări și, acolo unde vedem că nu se poate, vom lua măsuri mai dure”, a declarat Klaus Iohannis, vineri, la finalul unei vizite pe care a făcut-o în județul Maramureș.

446 afisari

2 COMENTARII

  1. Bai Orbane,Ciolhanis,desfiintati ba si banii,ca si-asa ati adus oamenii la sapa de lemn.In tartacurta ta zace stirea ca si pensionarii cu pensii de 800 de lei,chiar toata lumea poseda carduri. Ete al dracu,ati ” digitalizat ” deja Romania si noi nu stiam.Noi stiam numai de ” Statul de drept” unde voi nu respectati Legile votate chiar si de voi,dar de carduri la tot poporul,nu stiam.Voi cand furati banii dela buget,ii furati cu cardul sau ii indesati ches ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger