AcasăNewsCum putea fi salvată fetița ucisă de psihopat

Cum putea fi salvată fetița ucisă de psihopat

100.000 de români au descărcat aplicația ”Apel 112”

Alexandra Măceșanu putea fi în viață dacă ar fi știut că există o aplicație ce trebuia instalată pe telefon și care te localizează cu o precizie de câțiva metri. Când ar fi simțit pericolul, ar fi atins într-o secundă aplicația și ar fi trimis coordonatele către Serviciul 112, aceasta funcționând aproape ca un buton de panică.

100000 de români au descărcat aplicația Apel 112

Aplicația ”Apel 112”, lansată de STS în februarie anul acesta, a fost comunicată doar printr-o știre banală. Fără campanii de informare, cum au fost cele pentru Ro-alert, astfel că aproape nimeni nu a conștientizat că această aplicație este singura care îți poate salva viața în situații dramatice. ”Serviciul de Telecomunicaţii Speciale lansează astăzi aplicaţia de urgenţă „Apel 112” pentru telefoane mobile, care permite transmiterea coordonatelor GPS la momentul iniţierii apelului către Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.
Pe baza informaţiilor de localizare, intervenţia agenţiilor specializate (Serviciul  de Ambulanţă, Poliţie, ISU-SMURD, Jandarmi, Salvamont) din cadrul SNUAU este mai rapidă şi mai eficientă, crescând astfel şansele de salvare ale apelantului. Aplicaţia „Apel 112” este gratuită şi poate fi descărcată şi instalată pe telefonul mobil din magazinele de aplicaţii Google Play şi App Store, începând de astăzi, 15 februarie. Aplicaţia este compatibilă cu telefoanele mobile cu sisteme de operare Android şi iOS. Versiunile minime suportate de sistemele de operare ale telefoanelor mobile sunt iOS 5 şi Android 4.4.”, se artăta în comunicatul STS din 15 februarie 2019.

Transmiterea poziției, în doar două secunde

Aplicația ”Apel 112” este extrem de simplu de folosit, iar transmiterea poziției în caz de pericol se face în doar două secunde. ”Apare jos transmitere și vizualizare poziție, trimiteți coordonatele la 112 și apelare 112, iar automat când este preluat apelul, operatorul vede exact unde sunteți. Precizia este foarte mare, uneori de 16 metri, alteori de 24 de metri. Spre deosebire de sectorul acela de cerc care se formează prin operatorii de telefonie mobilă în momentul de față totul se reduce de la câțiva kilometri, la câțiva metri. Aceasta este tehnologia AML. Dacă, de exemplu, nu aveți conexiune la internet, se afișează coordonatele poziției și când sunați la 112 puteți dicta exact coordonatele și operatorul le bagă în sistem manual și vă localizează. Finlanda mai are o astfel de aplicație, asemănătoare cu a noastră. Doar 15 țări europene au această tehnologie AML, deci nu suntem întârziații Europei”, ne-au declarat surse din cadrul STS.

STS se plânge că nu are legislație

Într-un comunicat emis duminică, 28 iulie, Serviciul de Telecomunicații Speciale anunță că a inițiat demersuri, în anul 2017, privind implementarea soluției Advanced Mobile Location (AML), care permite localizarea apelantului la momentul inițierii apelului, împreună cu cei patru operatori de telefonie mobilă (Orange, Vodafone, Digi, Telekom) și ANCOM.

Alexandra victima unei comunicări defectuoase a autorităților

”În 2018, în baza testelor realizate împreună cu cei patru operatori de telefonie mobilă, Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat ANCOM că poate să implementeze funcționalitatea AML. Serviciul de Telecomunicații Speciale a încheiat cu succes etapa de testare a conexiunilor cu cei patru operatori de telefonie mobilă și de integrare a informației de localizare de tip AML în SNUAU, urmând ca după actualizarea legislației primare aplicabile, această funcționalitate să fie pusă la dispoziția cetățenilor care apelează numărul de urgență. Până la actualizarea legislației, fiind preocupat de îmbunătățirea capabilităților de localizare a apelanților la 112, Serviciul de Telecomunicații Speciale a prevăzut, în august 2018, cerințe specifice privind implementarea facilităților de tip AML/ESL în cadrul unui proiect, cu finanțare europeană, de modernizare a infrastructurii hardware și software a SNUAU. Ca urmare a unor contestații înaintate de unii operatori economici participanți la procedura de achiziție publică, atât la nivelul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, cât și la Curtea de Apel, proiectul de modernizare, aflat acum în stadiul de derulare a procedurii de achiziție, cu termen de finalizare în 2021, prezintă o întârziere de aproximativ 6 luni”, se precizează în comunicatul STS.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
855 afisari

1 COMENTARIU

  1. Știre, să umplem spațiul. Fata care a sunat la 112 avea un telefon cu BUTOANE, nu Smart

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger