AcasăNewsCum prelungiti viata bateriei laptopului

Cum prelungiti viata bateriei laptopului

Reducerea luminozitatii ecranului permite scaderea consumului de energie

Bateriile Litiu-ion cu care sunt echipate laptopurile au, teoretic, o durata mare de viata, insa incarcarile sau descarcarile incomplete , precum si temperaturile neadecvate duc la scaderea performantelor. Exista insa o serie de solutii de evitare a imbatranirii acumulatorilor inainte de termen.

Reducerea luminozitatii ecranului permite scaderea consumului de energie

Specialistii Power Laptop avertizeaza ca o celula Li-ion standard care sta incarcata la capacitate maxima in marea majoritate a timpului si la o temperatura de 25 de grade Celsius pierde in mod irecuperabil o cincime din capacitatea de stocare. De asemenea, ventilatia slaba a laptopului creste temperatura de operare, contribuind la degradarea si mai mare a autonomiei bateriei. Nivelul scaderii de putere a bateriei variaza in functie de temperatura la care este utilizat laptopul:

–         6% pierdere la 0 grade Celsius,

–         20% la 25 de grade Celsius,

–         35% la 40 de grade Celsius.

Cand acumulatorul laptopului este stocat (scos din laptop si depozitat la temperaturile mentionate) la un nivel de incarcare de 40-60%, aceste pierderi se reduc la 2%, 4% respectiv 15%.

Solutii

Iata cateva sfaturi utile pentru a va mentine bateria in forma maxima:

1. Folositi bateria doar atunci cand este necesar. Cand utilizati laptopul alimentat pe incarcator, inlaturati bateria, preferabil la un grad de incarcare de 40-60% si depozitati-o la temperaturi sub  25 de grade Celsius.

2. Mentineti temperatura acumulatorului sub 30 de grade Celsius. Pe timpul verii nu lasati niciodata laptopul in masina, deoarece, din cauza caldurii, bateria se poate degrada.  Nu folositi laptopul in pat, pe perne sau pe paturi.

3. Diminuati intensitatea ecranului si veti economisi puterea bateriei.

4. Evitati folosirea perifericelor atunci cand lucrati pe baterie. Orice gadget conectat la USB consuma curent.

5. Folositi unitatea DVD cat mai putin si copiati-va datele pe HDD-ul laptopului inainte sa il scoateti de la incarcat. Nu tineti discul in unitatea DVD, deoarece consuma multa energie.

6. Dezactivati conexiunile pe care nu le folositi permanent: bluetooth, infrarosu, camera web chiar si wireless-ul (atunci cand nu folositi internetul)

7. Mentineti sistemul de racire al laptopului curat in permanenta, deoarece, in caz contrar, ventilatorul este fortat sa mearga la turatie maxima si, evident, consuma mai multa energie, descarcand mai repede bateria.

Calibrare

In cazul in care sistemul de operare indica un nivel nereal de incarcare a bateriei, aceasta trebuie sa fie calibrata. Potrivit Power Laptop, calibrarea bateriei se face prin descarcarea completa a acumulatorului si apoi reincarcarea pana la nivelul maxim. Este recomandat sa va calibrati bateria laptop-ului cel putin o data pe luna. In cazul in care nu functioneaza corect nici dupa calibrare, bateria trebuie inlocuita cu una noua.

author avatar
Arpad Dobre
680 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger