AcasăNewsCum pot fi supravegheati video angajatii

Cum pot fi supravegheati video angajatii

Supravegeherea video intr-un magazin de bijuterii este obligatorie

Angajatii pot fi supravegheati video, dar nu si in birourile in care isi desfasoara activitatea la locul de munca. Camerele video se monteaza doar in locuri vizibile, fiind interzisa amplasarea acestora in locuri ascunse.

Supravegeherea video intr-un magazin de bijuterii este obligatorie

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP)a publicat recent in Monitorul Oficial Decizia nr. 52/2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video. Potrivit actului normativ, angajatorii pot dispune supravegherea video a angajatilor. Camerele video pot fi insa folosite doar pentru indeplinirea unor obligatii legale exprese (la bancomate, case de schimb valutar, casierii etc.) sau in temeiul unui interes legitim, cu respectarea drepturilor persoanelor angajate.

Unde se monteaza camerele

Conform deciziei ANSPDCP, supravegherea video poate fi efectuata in locuri si spatii deschise sau destinate publicului, in urmatoarele scopuri:

–           prevenirea si combaterea savarsirii infractiunilor (banci, supermarketuri etc);

–          supravegherea traficului rutier si constatarea incalcarii regulilor de circulatie rutiera (drumuri publice);

–          asigurarea pazei si protectiei persoanelor, bunurilor si valorilor, a imobilelor si a instalatiilor de utilitate publica.

Interdictii la dusuri si WC

Este interzisa amplasarea camerelor video in birourile angajatilor de la locul de munca, cu exceptia situatiilor prevazute expres de lege sau a avizului ANSPDCP. De asemenea, se interzice amplasarea camerelor video in locuri ascunse (cu exceptia situatiilor prevazute de lege) sau in spatii in care se impune asigurarea intimitatii persoanelor:

–         cabine de proba;

–         vestiare;

–         cabine de dus;

–         toalete/WC.

Inregistrare si pastare

Imaginile persoanei filmate constituie date cu caracter personal, inclusiv informatiile de tipul numarului de inmatriculare al unui autovehicul, prin care se poate face identificarea proprietarului. Datele obtinute prin supravegherea video se vor stoca timp de maximum 30 de zile, cu exceptia situatiilor expres reglementate de lege sau a cazurilor temeinic justificate. La sfarsitul acestui termen, inregistrarile se distrug sau se sterg, in functie de suportul pe care au fost stocate (pe film clasic sau mediu de stocare electronic).

author avatar
Arpad Dobre
687 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger