AcasăNewsCum poate un student să scrie o scrisoare de intenție și să...

Cum poate un student să scrie o scrisoare de intenție și să treacă de interviul de angajare: sfaturi de la agregatorul de locuri de muncă Jooble

Experții de la agregatorul de locuri de muncă Jooble îți oferă sfaturi utile pentru alcătuirea corectă a unei scrisori de intenție și pentru trecerea cu brio a interviului de angajare

Cu toate că internetul este plin de recomandări în privința alcătuirii corecte a unui CV și a redactării acestuia într-un format cât mai profesionist, același lucru nu poate fi spus și despre scrisoarea de intenție. Deși la prima vedere pare mai puțin importantă decât CV-ul, în multe cazuri tocmai aceasta poate face diferența între o invitație la interviu și ignorarea totală a candidaturii. Acest aspect este în special adevărat atunci când vorbim despre joburi pentru studenți, unde de regulă candidații nu au foarte multă experiență de muncă. Astfel, o scrisoare de intenție bine gândită și scrisă conform standardelor îți poate servi drept carte de vizită și bilet de intrare la interviu atunci când ești abia la începutul carierei.

Pe de altă parte, interviul de angajare este probabil cea mai importantă etapă a întregului proces – în urma acestuia, atât angajatorul, cât și candidatul decid dacă nevoile și interesele lor se aliniază și dacă astfel se justifică trecerea la următorii pași. Din nou, în cazul studenților această probă reprezintă o provocare deosebit de solicitantă și chiar emoționantă, din cauza lipsei relative de experiență. În acest articol, scris împreună cu experții de la agregatorul de locuri de muncă Jooble, vom aborda ambele aspecte – scrisoarea de intenție și interviul de angajare – pentru a ajuta studenții să treacă cu brio peste acestea și să obțină joburile pe care și le doresc.

CUM SĂ ALCĂTUIEȘTI O SCRISOARE DE INTENȚIE

  1. Scopul scrisorii de intenție

După cum a fost menționat mai sus, o scrisoare de intenție are rolul unei cărți de vizită mai ”lungi” – o posibilitate unică de a te prezenta angajatorului sau recrutorului și de a îi explica acestuia de ce ești interesat de job, dar și de ce ai fi cea mai potrivită persoană pentru acesta. Scrisoarea de intenție reprezintă șansa să oferi mai multe detalii despre background-ul tău și să evidențiezi aspecte importante care nu se regăsesc în CV.

  1. Structura scrisorii de intenție

O scrisoare de intenție profesionistă trebuie să respecte următoarea structură:

  • Antetul, care trebuie să includă numele și prenumele tău, numărul de telefon, adresa de e-mail și un link către profilul tău de pe LinkedIn.
  • O formulă de salut. Când este posibil, adresează-te cu nume (”În atenția Domnului Popescu”). Dacă nu cunoști numele persoanei căreia te adresezi, poți folosi sintagma “Stimată Doamnă / Stimate Domnule”.
  • Introducere, în care menționezi poziția pentru care aplici și de unde ai aflat despre aceasta. Descrie pe scurt interesul tău față de companie și față de postul vacant.
  • Corpul scrisorii, în care explici de ce ești cea mai potrivită persoană pentru postul vacant. Evidențiază competențele tale și experiența ta, dar și modul în care crezi că acestea se potrivesc cu cerințele jobului.
  • În încheiere, mulțumește-i angajatorului sau recrutorului pentru oportunitatea de a aplica și pentru timpul acordat. Confirmă că ești disponibil să discuți mai multe detalii în cadrul unui interviu.
  • Adaugă la final o formulă de încheiere, cum ar fi ”Cu considerație” sau ”Cu respect”, data scrisorii și semnătura ta olografă.
  1. Personalizarea scrisorii

Trebuie să alcătuiești o scrisoarea de intenție nouă și personalizată, de fiecare dată când aplici pentru un nou loc de muncă. Evită să folosești template-uri de pe net, sau aceeași scrisoare generică pentru toate aplicările tale. Merită să depui un pic de efort și să te informezi despre fiecare angajator și despre fiecare poziție vacantă, pentru a redacta scrisoarea în consecință și a o adapta. În general, angajatorii și recrutorii pot detecta cu ușurință o scrisoare standardizată, alcătuită în baza unui template sau cu ajutorul inteligenței artificiale.

  1. Evidențierea realizărilor și a abilităților relevante

Chiar dacă ești student și probabil încă nu ai acumulat suficientă experiență profesională, poți evidenția alte realizări și abilități ale tale, care ar putea conta pentru jobul la care aplici. De exemplu, poți menționa experiențele tale de voluntariat, stagii de practică pe care le-ai făcut, sau proiecte academice la care ai participat. Pune accent îndeosebi pe așa-zisele abilități ”soft” – leadership, lucrul în echipă, comunicarea eficientă, capacitatea de a învăța rapid, abilități de rezolvare a problemelor, creativitate etc.

  1. Corectarea și redactarea

Orice document întocmit cu greșeli gramaticale sau de ortografie poate lăsa o impresie negativă, dar mai ales o scrisoare de intenție sau un CV. Astfel, trebuie să îți redactezi scrisoarea cu atenție și minuțiozitate, sau chiar să rogi pe cineva mai tipicar decât tine să o verifice. Asigură-te că limbajul este unul profesional și că tonul este neutru și politicos.

CUM SĂ TRECI CU BRIO DE INTERVIUL DE ANGAJARE

  1. Pregătirea temeinică

Interviul de angajare trebuie privit la fel ca un examen – doar pregătirea temeinică în prealabil îți poate asigura șansele de succes. Începe această pregătire prin aflarea cât mai multor informații despere compania la care vrei să te angajezi. Caută online tot ce poți găsi despre reputația, nivelul de salarizare, cultura organizațională, misiunea, valorile, produsele sau serviciile acesteia. În acest sens, există site-uri de specialitate cum ar fi Glassdoor sau Indeed, unde poți găsi chiar și feedback de la foști angajați sau de la cei actuali.

De asemenea, studiază cu atenție descrierea jobului pentru a înțelege cât mai bine cam care ar fi cerințele pentru acest post, dar și la ce beneficii adăugătoare te poți aștepta. În cazul lipsei unei descrieri amănunțite, poți căuta pe net descrieri pentru roluri similare de la alte companii. După ce ai analizat toate informațiile disponibile, evaluează propriile experiențe și competențe și gândește-te în ce moduri acestea s-ar potrivi cu cerințele jobului.

  1. Învățarea întrebărilor de interviu și exersarea răspunsurilor

Există o serie de întrebări standard de interviu, pe care te poți aștepta să le primești cu o probabilitate destul de mare. Peste 90% din intervievatori pun una sau mai multe dintre aceste întrebări la o etapă sau alta a interviului:

  • Povestește-ne despre tine
  • Care dintre experiențele tale anterioare ar fi relevante pentru acest job?
  • Care sunt punctele tare forte și care sunt cele slabe?
  • De ce ești interesat de job? / De ce îți dorești să lucrezi la noi?
  • Care sunt așteptările tale legate de companie și de job?
  • De ce ai plecat de la locul de muncă precedent? / De ce îți dorești să pleci de la locul de muncă actual?
  • Care sunt planurile tale în privința carierei pe termen mediu și/sau lung?
  • Etc.

Pentru a răspunde succint, clar și cu încredere la acest gen de întrebări, este foarte util să îți exersezi răspunsurile din timp. Vei găsi cu ușurință multe liste de astfel de întrebări tipice de interviu pe net. Iar în ceea ce privește exersarea, poți ruga un prieten, o rudă sau un mentor să te ajute cu jocul de roluri, pentru a avea o experiență mai realistică.

  1. Pregătirea pentru întrebările comportamentale

Așa-numitele întrebări comportamentale sunt folosite de recrutor sau de angajator pentru a evalua reacțiile și acțiunile tale în situații anterioare și pentru a prezice astfel comportamentul tău potențial pe viitor. Acest tip de întrebări începe de multe ori cu fraze de genul “Povestește-mi despre o perioadă din trecut când…” sau “Dă-mi un exemplu de situații în care…”. Cea mai bună modalitate de a răspunde la astfel de întrebări se numește metoda STAR – Situație, Sarcină (Task), Acțiune, Rezultat și presupune structurarea răspunsurilor după cum urmează:

  • Situație – descrie contextul în care s-a petrecut totul.
  • Sarcină – explică ce trebuia să faci tu în acest gen de situație, sau care erau așteptările de la tine.
  • Acțiune – descrie în detaliu ce ai făcut de facto, care au fost acțiunile întreprinse.
  • Rezultat – explică rezultatele pe care le-ai obținut datorită acțiunilor tale.
  1. Întrebări pentru angajator

De cele mai multe ori, aproape de finalul interviului angajatorul îți va oferi oportunitatea să pui și tu întrebări. La fel ca și în cazul răspunsurilor de mai sus, trebuie să ai aceste întrebări deja pregătite atunci când te duci la interviu, pentru a evita bâlbâielile sau ezitările. Iată câteva exemple de întrebări pe care le poți pune cu încredere:

  • Cum arată o zi obișnuită pentru un angajat care este în această funcție?
  • Care sunt principalele KPI-uri (Key Performance Indicators – indicatorii principali de performanță) pentru această poziție / Cum obișnuiți să măsurați succesul în această poziție?
  • Când și cum are loc evaluarea performanței angajaților în companie?
  • În afară de salariu și premii, la ce alte beneficii mă pot aștepta dacă mă angajez?
  • La ce oportunități de dezvoltare profesională sau de creștere în carieră mă pot aștepta în cadrul companiei?
  • Care sunt cerințele legale pentru această funcție, la ce aspecte juridice trebuie să fiu deosebit de atent?
  • Etc.
  1. Comunicarea non-verbală

Nu subestima niciodată limbajul non-verbal, pentru că acesta poate să facă diferența între angajare și refuz, chiar și atunci când intervievatorul nu este conștient de acest fapt. În speță, limbajul corpului tău contribuie semnificativ la modul în care vei fi perceput, și nu doar în cadrul interviurilor de angajare. Fii în special atent la următoarele aspecte:

  • Contactul vizual adecvat – menține contactul vizual cu interlocutorul tău, bineînțeles fără a exagera, pentru a îi arăta ești atent și implicat, dar și că ești încrezător în propriile capacități.
  • Postura corectă – stai drept și păstrează o postură simetrică și deschisă, evitând să te apleci pe o parte sau alta, sau să încrucișezi brațele.
  • Expresiile faciale potrivite – zâmbește natural, nu te încrunta și încearcă să arăți o expresie de interes.
  1. Vestimentația adecvată

Chiar și atunci când interviul are loc online sau într-un mediu mai puțin formal, trebuie să ai o ținută profesionistă, de afaceri. O vestimentație adecvată reprezintă încă un indicator că tratezi interviul și în consecință postul pentru care aplici cu seriozitate și respect.

  1. Controlul stresului și a emoțiilor

Fiecare dintre noi este nervos și are emoții înainte de un interviu de angajare, este un fenomen absolut firesc și normal. Însă gestionarea corectă a stresului și a emoțiilor te poate ajuta să te prezinți mai bine și să pari mai încrezător decât ești în realitate. Pentru a avea succes în acest demers, odihnește-te bine înainte de interviu și nu uita de alimentația și hidratarea adecvată. De asemenea, există o mulțime de tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă sau mindfulness, care te pot ajuta să fii mai calm și să ai o prestație mai bine controlată.

  1. Follow-up după interviu

La o zi după interviu, trimite-i angajatorului sau recrutorului un e-mail de mulțumire, în care menționezi că apreciezi oportunitatea care ți-a fost oferită și că îți păstrezi interesul pentru poziția la care ai aplicat. Acest gest simplu poate lăsa o impresie bună și poate menține deschisă comunicarea cu angajatorul, pentru acest job sau pentru altele pe viitor. De asemenea, nu ezita să ceri și feedback în privința interviului, care îți va fi util în pregătirea pentru alte interviuri similare.

În concluzie, alcătuirea corectă a unei scrisori de intenție și trecerea de interviul de angajare nu sunt provocări cu care se confruntă doar studenții, ci sunt valabile pentru absolut toți profesioniștii aflați în căutarea unui nou loc de muncă. Aplicând cu rigurozitate sfaturile de mai sus, poți transforma aceste provocări în oportunități de a îi impresiona pe angajatori și de a începe o carieră de succes în domeniul preferat. Ține minte, că fiecare experiență te va ajuta să înveți și să îți perfecționezi abordarea, deci nu ezita să aplici cu încredere și să te faci cunoscut pe piața muncii!

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
45 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger