AcasăNewsCum pierd românii bani la pensie din cauza războiului din Ucraina. Eugen...

Cum pierd românii bani la pensie din cauza războiului din Ucraina. Eugen Teodorovici a explicat PERICOLUL!

Eugen TeodoroviciCum pierd românii bani la pensie din cauza războiului din Ucraina. Eugen Teodorovici a explicat PERICOLUL!

Decizia guvernului de a retrage România din Banca Internațională de Investiții (BII) a fost accelerată de războiul din Ucraina, dar de ea se vorbește de peste un an de zile. Afectate vor fi fondurile de pensii private, care au o expunere de circa 273 de mil. euro în obligațiuni ale băncii.

Din cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, patru – NN Pensii, Vital, BCR Pensii şi BRD Pensii – aveau în septembrie 2021 plasamente în obligaţiuni la Banca Internaţională de Investiţii, de aproximativ 784 milioane lei.

Nu se pierd banii, se pierde din valoare

Fostul ministru de finanțe în guvernarea PSD – Orlando Teodorovici spune că banii românilor din pilonul 2 sunt în pericol.

„Este un lucru despre care nu se vorbeste in zona publica. La pilonul 2, o parte dintre cei șapte administratori de pensii care sunt în România și gestionează pilonul 2 au expunere pe cele două banci rusesti de la care România a decis sa se retraga.

Asta înseamnă că banii plasați la aceste bănci sunt în pericol de a fi readusi in pilonul 2 de pensii, inclusiv randamentul prevăzut pentru ei. Trebuie clarificat cu Ministerul de Finanțe care a decis să se retragă din aceste banci. Nu spun că e bine, că e rău, însă banii plasați acolo, banii angajaților plasați acolo sunt într-un oarecare risc”, a anunțat Teodorovici.

Economiştii susţin că amenii care au cotizat la aceste fonduri de pensii nu riscă în niciun caz să-și piardă banii, dar că valoarea participației poate să scadă cu 1, 2 chiar 3 procente, proporțional cu expunerea fiecărui fond de pensii la BII.

Capcana retragerii banilor

„O persoană care participă la un fond de pensii să poată să se retragă, dacă consideră de cuviință. Se poate retrage pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond. Activele cuvenite se transferă participantului respectiv, cu un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active”, au explicat specialiştii.

O măsură ambalată frumos, dar cu nişte consecinţe dezastruoase, spun economiştii.

„Este o capcană pentru că în momentul în care tu îţi retragi banii de pensii, de fapt te autosugestionezi că ai nişte bănuţi pe termen scurt. Nu vei fi scutit de plata contribuţiei la pensii, ci ea se va duce în continuare la pilonul 1 de pensii, la bugetul de stat”, explică Adrian Benţa, consultant fiscal.

author avatar
Andreea Vlad
1.110 afisari

7 COMENTARII

  1. am vazut ce explicatii dadea Teodorovici , voia scaderea tva la benzina , adica bani mai putini la buget si fara nici un impact asupra pretului la pompa . vorbeste din interesul lui , cred ca are vreo benzinarie sau este cu mafia benzinarilor . du-te si te culca Orlando ca esti paralel sau rau intentionat ca cei din usr .

    • ZIARE.COM SITEUL SECURISTILOR PERICULOSI , RUSINEA SI MIZERIA NATIUNII JEGUL JURNALISMULUI SI PUPIN CURISMULUI LINGAILOR IN CUR

      ZIARE.COM UN PERICOL PENTRU DEMOCRATIE !
      CENZURA SI INSULTE PENTRU CINE NU COMENTEAZA DUPA CRITERIILE IMPUSE DE LINGAII SITE-ULUI
      FALSI JURNALISTI , JEGURI PUPIN CURISTE CE LAUDA CLASA POLITICA ZILNIC PENTRU A FI PLATITI DIN BANUL PUBLIC

  2. Globalisti sataniști, au creat un haos mondial, deschiderea unui nuremberg 2, este imperios necesară

  3. Cine ii supraveghează?
    Asf?
    O turna de vânduți!
    De aceea Generalli au probleme cu plățile despăgubirilor, City a dat faliment, Euroins , întârzieri plăti…
    Hoție, gestionata de infractori!

  4. ZIARE.COM SCARBA SI JEGUL JURNALISMULUI . ABALFABETII SE CRED JURNALISTI , SUGACII O IAU TURBAT LA MOOIE PENTRU O COAJA

    ZIARE.COM SITEUL EXCREMENTELOR JURNALISTICE , MUISTI SI CONTOPISTI LINGAI IN GOOZ , SI JEGURI AI PRESEI ROMANESTI
    DUPA CE PUBLICA ARTICOLELE LOR DE KACKAT , FAC APOI PE COMENTATORII SI INJURA SI AMENINTA CITITORII CARE LE CRITICA PUBLICATIILE INFECTE , DE CLOSET
    TOATA ROMANIA SA VA DEA LA MOOIE ZIARE.COM

  5. Orlando strica piata ,dulapul a invatat turma privitoare la televizor ca tot raul i se trage de la Putin.Dupa asta s-ar putea sa il caute DNA-ul ca pe Chesnoiu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger