AcasăNewsCum obtineti restituirea partiala a taxei auto

Cum obtineti restituirea partiala a taxei auto

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, sustine ca taxa va fi restituita in termen de 45 de zile.

Legea privind noua taxa auto intra de astazi in vigoare. Proprietarii auto care si-au inmatriculat masinile dupa 1 iulie 2008 pot cere de luni, 16 ianuarie, restituirea partiala a taxei de poluare.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, sustine ca taxa va fi restituita in termen de 45 de zile.

Legea prevede o reducere a taxei cu pana la 25%,  insa ii pune la plata si pe cei care si-au inmatriculat masinile in Romania inainte de 2007,  deoarece atunci nu se platea o astfel de taxa.  Conform legii, taxa de poluare va fi platita o singura data, atat pentru autovehiculele noi, cat si pentru cele second-hand, care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca sunt de productie autohtona sau straina. Pentru masinile inmatriculate anterior anului 2007,  taxa de poluare va fi achitata in momentul in care acestea vor fi vandute,  la prima transcriere a dreptului de proprietate dupa intrarea in vigoare a legii.

Beneficiarii restituirilor

Potrivit AvocatNet,  pot beneficia de restituirea unei parti a taxei de poluare cei care si-au inmatriculat masinile in perioada 1 iulie 2008 – 13 ianuarie 2012, in anumite conditii. Astfel,  daca taxa platita deja este mai mare decat cea stabilita prin noile prevederi, legea permite restituirea diferentei dintre cele doua valori, dupa depunerea unei cereri la Fisc.  Formulare vor fi disponibile la directiile de finante publice judetene, iar in Bucuresti, la cele de sector. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a precizat ca taxa  va fi restituita celor in drept in termen de 45 de zile de la depunerea cererii.

Pasi de urmat

Pe site-ul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si pe Auto.ro exista de astazi un calculator pentru diferenta de taxa de poluare. Introduceti datele si verificati daca ati platit in plus fata de valorile afisate in urma calculului. Daca da,  trebuie sa completati un formular tip al cererii de restituire pe care sa-l depuneti la Directia Finantelor Publice la care ati platit initial taxa, impreuna cu umratoarele acte:

–         chitanta fiscala (sau ordin de plata si extras de cont) care atesta plata taxei speciale pentru autoturisme;

–         copia cartii de identitate a autovehiculului si a certificatul de inmatriculare, cu prezentarea documentelor originale.

author avatar
Arpad Dobre
434 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger