AcasăNewsCum obtineti despagubiri cu dobanda pentru taxa auto

Cum obtineti despagubiri cu dobanda pentru taxa auto

Solutie. Pot cere dobanzi penalizatoare si cei care au platit taxa de timbru la inmatricularea masinii

Persoanele care au obtinut in instanta despagubiri pentru taxa auto, precum si cei care vor beneficia de decizii favorabile in contestarea timbrului de mediu pot obliga statul sa le plateasca dobanzi penalizatoare.

Solutie. Pot cere dobanzi penalizatoare si cei care au platit taxa de timbru la inmatricularea masinii

O decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene creeaza precedentul prin care toti cetatenii romani care au obtinut sau vor obtine restituirea taxei auto sau a timbrului de mediu pot primi si dobanzi pentru sumele pe care statul va fi obligat sa le inapoieze contribuabililor. Conform AvocatNet, Curtea a primit o cerere de solutionare a unui litigiu in care era implicat statul roman si un contribuabil roman. Acesta din urma a fost obligat in 2011sa plateasca taxa de poluare pentru inmatricularea unui autoturism, apoi a contestat-o in instanta. Contribuabilul a solicitat atat restituirea sumei, cat si dobanzi penalizatoare.  Intrucat Codul civil prevede aplicarea de astfel de dobanzi din ziua in care se depune cererea de restituire, iar contribuabilul a solicitat penalizarea statului din momentul platii taxei, Tribunalul Sibiu a trimis o cerere la Curtea de Justitie pentru lamuriri.

Penalizarile, aplicate ca in UE

Curtea a dat o decizie favorabila contribuabilului, precizand ca se opune calcularii dobanzilor din momentul depunerii cererii de restituire, mai ales ca instanta europeana a precizat in 2011 ca taxa de poluare este neconforma cu dreptul UE. Drept urmare, Curtea a decis ca dobanzile pe care statul roman le are de achitat se calculeaza din ziua platii taxei. Potrivit juristilor citati de AvocatNet, decizia nu este una punctuala, ci se poate aplica in toate spetele similare. Asadar, inclusiv cei care au contestat timbrul de mediu si care vor obtine decizii favorabile pot folosi precedentul statuat de Curtea de Justitie a UE.

Cum contestati taxa de timbru

Persoanele care se considera nedreptatite pentru ca au fost obligate sa plateasca timbrul de mediu se pot indrepta impotriva statului roman prin promovarea unei actiuni in instanta, pentru recuperarea  sumei platite. Documentele necesare sunt:

–         cartea de identitate a masinii in copie, cu prezentarea originalului in instanta pentru conformitate,

–         contract de vanzare-cumparare a autovehiculului,

–         decizia de impunere a platii timbrului de mediu,

–         dovada platii timbrului de mediu.

author avatar
Arpad Dobre
931 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger