AcasăNewsCum obtineti credite subventionate si garantate de stat pentru IMM

Cum obtineti credite subventionate si garantate de stat pentru IMM

Inscrierea in program se face online pe site-ul Ministerului Economie, iar creditul se obtine de la banci

Programul Kogalniceanu ofera posibilitatea firmelor mici si mijlocii sa obtina credite de patru ori mai mari ca anul trecut, cu dobanda subventionata si garantii de la stat.

Normele de aplicare ale Programului Kogalniceanu au fost modificate recent, iar IMM-urile pot accesa acum imprumuturi mult mai mari si cu garantii consistente din partea statului.

Inscrierea in program se face online pe site-ul Ministerului Economie, iar creditul se obtine de la banci

Limite maxime, garantii

Astfel, conform noilor prevederi, valoarea maxima a creditului pe care un IMM il poate accesa pe an a fost majorata, de la 125.000 lei la 400.000 de lei/IMM/an. AvocatNet precizeaza ca va creste si valoarea garantiei creditului, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) urmand sa garanteze maximum 80% din suma contractata, dar nu mai mult de 320.000 lei. Practic, garantia creste de peste trei ori, in conditile in care, pana acum, FNGCIMM gira pentru maximum 100.000 de lei.

Subventii, conditii

Potrivit HG nr. 139/2012 , statul va subventiona total dobanzile pentru creditele acordate IMM-urilor, in conditiile in care, pana, acestea erau subventionate doar partial. Linia de credit cu dobanda subventionata si/sau cu garantie de stat este de maximum un an, iar perioada de rambursare a creditelor va fi stabilita de institutia care a acordat creditul. Totusi, reprezentantii IMM-urilor trebuie sa stie ca valoarea imprumutului nu poate depasi 30% din cifra de afaceri realizata in anul precedent (daca firma are in derulare alte credite), respectiv de 50% (daca beneficiarul garantiilor de stat nu figureaza ca debitor la banci).

Firme excluse

Pot intra in Programul Kogalniceanu mai toate tipurile de firme mici si mijlocii, dar legea stabileste ca nu pot cere astfel de credite agentii economici care au ca obiect de activitate:

–         intermedieri financiare si asigurari:

–         tranzactii imobiliare;

–         activitati de jocuri de noroc si pariuri;

–         productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, etc.

–         activitati de inchiriere si leasing;

–         activitati de investigare si protectie;

Inscriere in program

Inscrierea in program si solicitarea acordului de principiu pentru subventionarea dobanzii in cadrul programului se fac online pe site-ul Ministerului Economiei. Solicitantul trebuie sa completeze online formularul de inscriere in program si in urma verificarii datelor sale, ministerul poate accepta (si comunica firmei notificarea de subventionare a dobanzii) sau refuza intrarea in program (respingerea cererii se comunica in maximum 30 de zile de la inscriere).

author avatar
Arpad Dobre
380 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger