Cauta

Cum ne otrăvesc spitalele din România

Unitățile sanitare din România continuă să utilizeze o substanță extrem de toxică, ce provoacă într-un procent de 80% cancere. Este vorba despre formaldehidă, o substanță pe care țările din Uniunea Europeană au interzis-o în totalitate.

Spitalele folosesc formaldehida pentru că este mai ieftină

Pentru că nu a fost directivă, ci doar o recomandare de interzicere de la Uniunea Europeană, România a decis să continue să folosească în spitale formaldehida, una dintre cele mai toxice și periculoase substanțe din lume. Consecința este că substanța ajunge în pânza freatică, otrăvind sursele de apă potabilă ale țării. ”Formaldehida este o substanță biocidă interzisă în Europa. Aceasta este cancerigenă cu un grad de risc de 80%. Eu m-am chinuit să introduc în lege obligativitatea utilizării unei alte substanțe, însă șefa anatomopatologilor a zis că asta doar pentru noi, cei din particular, nu și pentru spitale.Tot ceea ce se bagă în pământ va ajunge în pânza freatică, deoarece corpul se descompune. Și ne întrebăm de ce avem atâtea cazuri de cancer? La câte tone de formaldehidă se consumă anual în spitale, contaminarea este uriașă. În spitale folosesc formaldehida pentru îmbălsămare și pentru fixarea probelor anatomopatologice. Europa nu mai folosește de ani buni formaldehida. Legislație avem, dar nu se pune în aplicare. În Hotărârea de Guvern 741 din 2016 scrie că nu ai voie să folosești alt produs pentru îmbălsămare decât produsele autorizate de tip 22”, ne spune Sebastian Cocoș, președintele Asociației Funerare Române.

Nimeni nu monitorizează

Recomandările Comisiei Europene ar trebui urmate ad-literam, în condițiile în care, ca și țară de tranziție, ar trebui să facem mai mult pentru componenta de mediu, ne spune Sorin Mierlea, președintele Organizației pentru Protecția Consumatorilor InfoCons. ”În ultimii 30 de ani, din păcate, starea de sănătate a populației este tot mai degradată, am ajuns să avem foarte multe tipuri de cancer, copiii au tot mai multe boli de piele, toate acestea provenind de la tot ceea ce ingerăm, dar și de la tot ceea ce a intrat în acest circuit al apelor.

Formaldehida are simbolul de toxicitate T toxic otrăvitor

În continuare în România nu toată populația este racordată la un sistem de apă potabilă, foarte multe locuințe, chiar și în București, au apă prin celebrul puț, iar acolo pânza freatică este foarte aproape și atunci tot ceea ce înseamnă acest transfer în pământ de la un cimitir, de la un service ajunge în pânza freatică și ne trezim cu tot felul de boli. În această perspectivă, monitorizarea ar trebui să fie foarte importantă și acest lucru ar trebui să intre atât în componența Direcției de Sănătate Publică, cât și a Gărzii de Mediu, care, din păcate, nu fac aceste monitorizări nici pe formaldehidă, nici pe alte componente”, ne-a declarat Sorin Mierlea, președintele Organizației pentru Protecția Consumatorilor InfoCons.

Toxicitatea formaldehidei, semnalată de Ministerul Sănătății

Un ordin emis de Ministerul Sănătății în 2003 atrăgea atenția asupra nivelului extrem de ridicat de toxicitate a formaldehidei. ”Formaldehida este un agent toxic şi, în consecinţă, este controlată prin reglementări internaţionale, existând limite ale nivelelor de vapori admisibile în aer. Totodată este considerată ca un potenţial agent mutagen, carcinogen, teratogen. Datorită acestor motive, utilizarea formaldehidei trebuie limitată în mediul spitalicesc, numai în zonele cu risc înalt de contaminare. Nu se recomandă utilizarea dezinfectantelor pe bază de formaldehidă în prezența bolnavilor în ariile de cazare (în secţiile de pediatrie, nou-născuţi), şi zonele de preparare a mâncării, personalul sanitar fiind protejat împotriva expunerii la vaporii de formaldehidă. Acţiunea toxică sistemică a formaldehidei se exercită în special asupra sistemului nervos, pe care îl deprimă”, se arăta în Ordinul Ministerului Sănătății.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version