AcasăNewsCum ne otrăvesc spitalele din România

Cum ne otrăvesc spitalele din România

Spitalele folosesc formaldehida pentru că este mai ieftină

Unitățile sanitare din România continuă să utilizeze o substanță extrem de toxică, ce provoacă într-un procent de 80% cancere. Este vorba despre formaldehidă, o substanță pe care țările din Uniunea Europeană au interzis-o în totalitate.

Spitalele folosesc formaldehida pentru că este mai ieftină

Pentru că nu a fost directivă, ci doar o recomandare de interzicere de la Uniunea Europeană, România a decis să continue să folosească în spitale formaldehida, una dintre cele mai toxice și periculoase substanțe din lume. Consecința este că substanța ajunge în pânza freatică, otrăvind sursele de apă potabilă ale țării. ”Formaldehida este o substanță biocidă interzisă în Europa. Aceasta este cancerigenă cu un grad de risc de 80%. Eu m-am chinuit să introduc în lege obligativitatea utilizării unei alte substanțe, însă șefa anatomopatologilor a zis că asta doar pentru noi, cei din particular, nu și pentru spitale.Tot ceea ce se bagă în pământ va ajunge în pânza freatică, deoarece corpul se descompune. Și ne întrebăm de ce avem atâtea cazuri de cancer? La câte tone de formaldehidă se consumă anual în spitale, contaminarea este uriașă. În spitale folosesc formaldehida pentru îmbălsămare și pentru fixarea probelor anatomopatologice. Europa nu mai folosește de ani buni formaldehida. Legislație avem, dar nu se pune în aplicare. În Hotărârea de Guvern 741 din 2016 scrie că nu ai voie să folosești alt produs pentru îmbălsămare decât produsele autorizate de tip 22”, ne spune Sebastian Cocoș, președintele Asociației Funerare Române.

Nimeni nu monitorizează

Recomandările Comisiei Europene ar trebui urmate ad-literam, în condițiile în care, ca și țară de tranziție, ar trebui să facem mai mult pentru componenta de mediu, ne spune Sorin Mierlea, președintele Organizației pentru Protecția Consumatorilor InfoCons. ”În ultimii 30 de ani, din păcate, starea de sănătate a populației este tot mai degradată, am ajuns să avem foarte multe tipuri de cancer, copiii au tot mai multe boli de piele, toate acestea provenind de la tot ceea ce ingerăm, dar și de la tot ceea ce a intrat în acest circuit al apelor.

Formaldehida are simbolul de toxicitate T toxic otrăvitor

În continuare în România nu toată populația este racordată la un sistem de apă potabilă, foarte multe locuințe, chiar și în București, au apă prin celebrul puț, iar acolo pânza freatică este foarte aproape și atunci tot ceea ce înseamnă acest transfer în pământ de la un cimitir, de la un service ajunge în pânza freatică și ne trezim cu tot felul de boli. În această perspectivă, monitorizarea ar trebui să fie foarte importantă și acest lucru ar trebui să intre atât în componența Direcției de Sănătate Publică, cât și a Gărzii de Mediu, care, din păcate, nu fac aceste monitorizări nici pe formaldehidă, nici pe alte componente”, ne-a declarat Sorin Mierlea, președintele Organizației pentru Protecția Consumatorilor InfoCons.

Toxicitatea formaldehidei, semnalată de Ministerul Sănătății

Un ordin emis de Ministerul Sănătății în 2003 atrăgea atenția asupra nivelului extrem de ridicat de toxicitate a formaldehidei. ”Formaldehida este un agent toxic şi, în consecinţă, este controlată prin reglementări internaţionale, existând limite ale nivelelor de vapori admisibile în aer. Totodată este considerată ca un potenţial agent mutagen, carcinogen, teratogen. Datorită acestor motive, utilizarea formaldehidei trebuie limitată în mediul spitalicesc, numai în zonele cu risc înalt de contaminare. Nu se recomandă utilizarea dezinfectantelor pe bază de formaldehidă în prezența bolnavilor în ariile de cazare (în secţiile de pediatrie, nou-născuţi), şi zonele de preparare a mâncării, personalul sanitar fiind protejat împotriva expunerii la vaporii de formaldehidă. Acţiunea toxică sistemică a formaldehidei se exercită în special asupra sistemului nervos, pe care îl deprimă”, se arăta în Ordinul Ministerului Sănătății.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.803 afisari

2 COMENTARII

  1. Formula chimică este H2CO sau CH2O.

    Formaldehida rezultă din arderea materialelor conținătoare de carbon. Poate fi găsită în focuri forestiere, în eșapamentul automobilelor și în fum de țigară. În atmosfera terestră, formaldehida este produsă de acțiunea luminii solare și a oxigenului asupra metanului și a altor hidrocarburi. Cantități mici de formaldehidă sunt produse de metabolismul multor organisme, inclusiv de cel al omului.

    Formaldehida este una dintre cele mai vechi substanțe chimice folosite în industrie pentru obținerea rășinilor, folosită apoi în fabricarea plăcilor de lemn[1]. De asemenea, formaldehida este o substanța uzuală în fabricarea echipamentelor sportive, a medicamentelor, a alimentelor, a încălțămintei, a componentelor pentru autovehicule, a hârtiei, a produselor textile, etc[1].

  2. Cand habarnistii incep sa trancaneasca despre orce ,cand interese comercial-financiare DICTEAZA incotro trebuie manipulata populatia se alege praful .Domeniile de utilizare ale formaldehidei sunt mari ,utilizarea formaldehidei are peste 200 de ani vechime ,cancerele nu-s de ieri ,cancerele s-au cercetat si se cerceteaza inca .Din observatii din prelucrarea statistica a unor cazuri s-au tras concluzii care nu-s 100% sigure ,iar definirea acelor substante ca si cancerigene incepe cu „pot sau sunt promotoare „,pana la certitudine mai avem.
    In diverse situatii trebuie sa gasesti solutii de igenizare,sterilizare a locurilor infestate ,problema tine de cost si eficienta .Multi muta anumite aspecte in latura in care le convine fara sa tina cont de cantitatea utilizata de suprafata tratata ,de propietatile fizicio -chimice ,de toxicologia produsului ,de pragul de alerta ,a substantelor incriminate
    si baga din burta ce-i poate tartacuta.
    Asa-i articolul cu pricina ,ignoranta fiind baza articolului ,iar pinza de apa freatica posibilul vector- efluient ce „POATE ” face legatura cu omul .
    Pamantul suporta multe inclusiv prostia umana care-i tot mai multa ,pe pamint se arunca sau se ingroapa orce mizerie mult mai toxica decat formaldehida ,apele de ploaie spala (leviga ) diversele substante de pe suprafata solului spre straturile din profunzime astfel se regasesc in apele freatice pesticide ,fertilizanti etc ,dar orce sursa de apa inainte de folosire trebuie evaluata ,verificata chimic,organoleleptic etc.
    Calul nu bea apa de oriunde sau orce fel de apa ,el o miroase mai intai !,
    Vezi istoria otravirea surselor de apa !!metoda de aparare impotriva dusmanilor !,
    Vezi topitul canepii !,vezi iazurile de decantare la exploatarile minere ,vezi apele de la crescatoriile intensive de porci,pasari,vezi crescatoriile intensive de peste hranit artificial ,tratat contra bolilor cu antibiotice !,vezi lipsa canalizarilor menajer-fecaloide pe teritorii imense in lume ,vezi deversarile neontrolate in rauri a apelor industriale in toata lumea,vezi miloanele de tone de mase plastice din rauri ,mari si oceane. Vezi HAOSUL ,vezi DEZASTRUL in care-i Romania dupa 30 de ani de falsa democratie,
    de libertate prost inteleasa in care nivelul de educatie si disciplina a romanului a INVOLUAT !!.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger