AcasăNewsCum l-au intampinat chinezii pe Obama : ”E tara noastra, e aeroportul...

Cum l-au intampinat chinezii pe Obama : ”E tara noastra, e aeroportul nostru!”

SUA a fost tinuta la respect de noua superputere a lumii

Autoritatile chineze au luat masuri de securitate extrem de severe, cu ocazia summit-ului G20 din Hangzhou, admonestandu-i pe consilierul pentru securitate nationala al presedintelui SUA si pe ziaristii acreditati la Casa Alba.

SUA a fost tinuta la respect de noua superputere a lumii

Dupa ce avionul Air Force One a aterizat pe aeroportul din Hangzhou, un incident a avut loc pe pista intre un agent chinez, in prima faza, si un grup de jurnalisti care-l insoteau pe Barack Obama. Ca de obicei, presa americana s-a grupat sub una din aripile aparatului prezidential, un Boeing 747, pentru a asista la coborarea lui Obama din avion. Estimand ca jurnalistii erau prea aproape, un agent al serviciilor de securitate chineze s-a apropiat de ei si le-a cerut, tipand, sa paraseasca zona. Un oficial al Casei Albe a intervenit replicandu-i ca este vorba de un avion american si de presedintele SUA si, conform traditiei, presa nu poate fi indepartata. Interlocutorul chinez a replicat, tot tipand, in engleza: ”Aici suntem in tara noastra! Este aeroportul nostru!”. In incident, acesta a incercat chiar sa il impiedice pe consilierul pe probleme de securitate al lui Barack Obama, Susan Rice, sa i se alature acestuia, precipitandu-se in directia acesteia in momentul in care Rice a vrut sa treaca pe sub un cordon care delimita spatiul rezervat pentru Obama. Atunci au intervenit agentii Secret Service pentru a-i permite lui Rice accesul.

Replica lui Obama nu s-a lasat asteptata, presedintele SUA subliniind, ieri, diferentele intre China si SUA cu privire la drepturile omului si libertatea presei. ”Este important ca presa sa aiba acces la intalnirile noastre si sa aiba posibilitatea sa puna intrebari (…) Nu ne vom lasa in urma valorile si idealurile atunci cand calatorim peste hotare”, a precizat Obama, adaugand ca nu va ezita sa aduca in discutie chestiuni ”spinoase” pentru gazdele chineze.

Diplomat: Au facut-o inadins

”Aceste incidente nu se produc din greseala. In nici un caz in China”, a declarat fostul ambasador al Mexicului la Beijing, Jorge Guajardo. ”Am stat sase ani in post in China, am asistat la vizite oficiale si stiu foarte bine ca totul este calculat in cele mai mici detalii. Primirea lui Obama nu a fost o chestiune de neindemanare”, a precizat Guajardo, ci a fost un mesaj al Chinei pentru restul lumii: suntem noua superputere si mapamondul trebuie sa afle acest lucru.

author avatar
Tudor Borcea
73 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger