AcasăNewsCum l-a băgat Geoană în NATO și pe Ceaușescu

Cum l-a băgat Geoană în NATO și pe Ceaușescu

NATO Deputy Secretary General Mircea Geoana addresses conference NATO Engages: Innovating the Alliance

Ca secretar general adjunct al NATO, te aștepți la o personalitate puternică, vizionară, un om care își stăpânește emoțiile și știe prețul informației. Tocmai de aceea prezența lui la o conferință pe tema inovației în cadrul Alianței Nord-Atlantice trebuie privită cu mult interes, căci discuțiile se vor axa pe anticiparea viitorului omenirii și a modului în care organizația militară se pregătește să răspundă provocărilor. Ce faci, însă, dacă ești Mircea Geoană și frustrările ți-au faultat mintea? Începi să le bălmăjești tinerilor care te ascultă despre cum era în România comunistă și faci din Nicolae Ceaușescu personaj într-o poveste care nu este despre el. Nici n-avea cum să fie, de vreme ce publicul lui Geoană a fost compus din tineri care doar au auzit de momentul 1989, nu l-au și trăit.

„NATO Engages: Innovating the Alliance” a fost despre cu totul altceva decât ce a vorbit Geoană. Fostul lider PSD a confundat Londra cu Bucureștiul, încercând să-i aburească pe interlocutori cu momente din copilăria sa, cam cum vindea gogoși prin campania electorală din 2010, când s-a culcat președinte de țară și s-a trezit președinte de bloc. Când citești și recitești discursul lui Mircea Geoană, îi cam dai dreptate și lui Ion Iliescu, zău!

„Am fost îndeajuns de norocos să devin primul secretar general adjunct al NATO din partea unui aliat nou. O regiune, o ţară, milioane şi milioane de europeni care au fost separaţi de familia lor din cauza comunismului. Cine s-ar fi gândit, acum 30 de ani, că regiunea noastră va fi integrată complet în lumea occidentală? Membră a NATO, membră a UE… Câteodată, am impresia că visez. Când eram un simplu tânăr român, tot încercam, în fiecare vară, să aplic pentru viză, să ies şi să văd Occidentul. Ştiti ce primeam în fiecare vară? O carte poştală. Într-o culoare de nedescris. Cred că avea până şi un miros ciudat. Era o carte poştală de la Securitate, pe care scria «Viza dumneavoastră nu a fost acceptată». Nu era permis tinerilor români, bulgari, polonezi, ţărilor baltice, cehilor, slovacilor şi altor ţări să facă ceea ce pentru prietenii şi colegii noştri din Occident era absolut normal”.

În acest moment al „spiciului”, impresionați până la lacrimi de vorba fără rost a secretarului adjunct al NATO, o parte dintre tinerii care au ales să participe la această conferință s-a ridicat și a părăsit sala. Se aude că alții ar fi cerut lămuriri, ba chiar s-a ajuns până la returnarea cheltuielilor pentru conferința „NATO Engages: Innovating the Alliance”.

Impasibil ca un klaus, Mircea Geoană a continuat să iohanniseze: „Extinderea NATO nu era un lucru sigur. Nu, nu, nu! Au fost ceva ezitări. Ca român, trebuie să mulţumesc celor doi lideri importanţi, Vaclav Havel sau Lech Walesa, pentru că aceştia au venit cu argumentele nu doar strategice, ci şi morale, care întăreau motivele pentru care ar trebui să reunim Europa”.

În final, puținii tineri rămași neadormiți au primit un îndemn ușor defazat. În praf de 2020, Geoană mai vorbește de libertate în Europa! „(…) mă adresez vouă (n.n. tinerilor), pentru că voi veţi fi liderii societăţilor noastre, voi veţi fi cei care vor conduce (…). Ca viitori conducători ai lumii, luaţi aminte, există un singur lucru care face diferenţa: valorile pe care le dăm mai departe. Niciodată să nu vă îndoiţi de libertate! Luptaţi pentru democraţie! Luptaţi pentru libertate!”.

author avatar
Nicholas Cezar
1.022 afisari

5 COMENTARII

  1. Ca gandeam noi scum 30 de ani ca acum 75 de ani toata spuma occidentului sa-l pupe in cur 0
    pe Satalin. Da nu pot sa nu ma gândesc de ex ca peste 5 ani o sa vorbim in chineza si la alegere unul din cele 300 de dialecte de la Marele Zid, asta chiar mi se pare o mare libertate.

  2. În praf de 2020? E o greșeală de tipar, știm, dar merge, involuntar sau nu. 🙂 Păi, sîntem praf și ÎN praf, și o să fim și mai praf, tot votîndu-ne călăii, și mai în praf. Nici păduri n-o să mai avem. Noroc că mai plouă.

  3. daca romanii aveau in nato infiltrati inainte de 89,probabil mai mult ca sigur,acum au pe mina secrete nato,direct.cum romanii sint preteni cu chinejii,poate le vine ideea sa colaboreze,tot acolo o sa lustruiasca clantele in acesti ani dupa infringerea nato.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger