AcasăNewsCum isi cumpara grecii fregate

Cum isi cumpara grecii fregate

Grecia abia a iesit din criza si ministrul Kammenos vrea flota din cutia bisericii

La o conferinta la Academia Navala din Pireu, ministrul grec al Apararii, Panos Kammenos, a lasat asistenta cu gura cascata, anuntand planurile de achizitie de noi nave pentru marina militara.

Grecia abia a iesit din criza si ministrul Kammenos vrea flota din cutia bisericii

In contextul tensiunilor crescute cu Turcia, in special in jurul insulelor grecesti cele mai apropiate de coasta turca, modernizarea flotei militare a Greciei este cruciala, a apreciat Kammenos. Asa ca a facut un apel catre toti grecii: sa doneze bani! ”Voi fi primul care-mi voi dona salariul pentru acest efort”, a promis Kammenos. ”Avem nevoie acum de mari donatori, de mecenat din toata tara, pentru a finanta achizitia de fregate si a unei nave amiral”, a explicat ministrul grec, spre stupoarea asistentei si a observatorilor militari din alte tari prezenti la Pireu. Grecia vrea sa cumpere fregate franceze construite de Naval Group, lucru confirmat de Paris si de Naval Group. Discutii se poarta de multa vreme si chiar in cele mai grave momente ale crizei financiare din Grecia Naval Group si-a mentinut activ biroul din Atena. Grecia poarta negocieri pentru cumpararea noului tip de fregata intermediara (FTI) realizata de Franta, o nava ultramoderna, digitalizata, cu echipaj restrans. Atena doreste patru astfel de nave dar are si ambitii mai mari:  rachete navale de croaziera (MdCN), arme strategice pe care Franta le-a testat prima data in timpul operatiunii Hamilton din Siria, in aprilie. Doar SUA, Rusia si Marea Britanie poseda astfel de arme.

Armatorii si toti cetatenii

Potrivit lui Panos Kammenos (populist de dreapta si fost ministru al Marinei), cel care a negociat concesionarea portului din Pireu chinezilor, in 2008, ”armatorii greci si toti cetatenii” care vor sa participe la achizitia fregatelor pot varsa bani intr-un cont care va fi creat special de catre guvernul elen in 1 ianuarie 2019. Facand apel la ”generozitatea armatorilor”, Kammenos a facut o aluzie stravezie:  acestia din urma profita de securitatea adusa de marina elena in timp ce ”isi organizeaza evaziunile lor fiscale de ani de zile”. Panos Kammenos l-a evocat pe ”marele filantrop Georgios Averoff”, om de afaceri grec care a finantat masiv, la inceputul secolului XX, achizitia navei amiral a flotei elene, cuirasatul…Georgios Averoff. In privinta fregatelor franceze, ambele parti estimeaza, in functie de rezultatele negocierilor, ca primele livrari vor fi facute incepand din 2024. In timpul crizei economice, Grecia a mentinut cheltuielile pentru Aparare la un nivel superior celebrului 2% din PIB cerut de NATO. Dar PIB elen a scazut cu 25% deci si bugetul fortelor armate. De la 6 miliarde de euro in 2009, la aproximativ 4 miliarde la ora actuala.Iar fortele aeriene elene, care intercepteaza regulat avioane de lupta turcesti deasupra teritoriului, au fost lipsite, spre exemplu,  de modernizarea vechilor aparate F-16 (85 in loc de 155 de avioane).

author avatar
Tudor Borcea
336 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger