AcasăNewsCum intri si cum iesi din Biroul de Credit

Cum intri si cum iesi din Biroul de Credit

Avertisment. Va paste „politia creditelor” chiar daca v-ati achitat integral imprumutul, dar ati intarziat 31 de zile cu plata unei rate

Biroul de Credit sau „politia creditelor”, aceasta sperietoare pentru cei care vor sa obtina un nou imprumut bancar, raporteaza sec catre banci orice intarziere la plata mai mare de 30 de zile si restante de peste 10 lei.

Avertisment. Va paste „politia creditelor” chiar daca v-ati achitat integral imprumutul, dar ati intarziat 31 de zile cu plata unei rate

Sunt la ordinea zilei cazurile in care clienti care obtinusera un credit, pe care apoi l-au achitat, au intrat in baza de date a Biroului de Credit doar pentru ca au intarziat doua luni cu o rata. „Politia creditelor” i-a  inregistrat automat la catastif, iar daca mai vor un imprumut, bancile ii pot refuza, deoarece vor figura in baza de date ca rau-platnici timp de patru ani si abia dupa aceea pot accesa un nou imprumut.  Deci intrarea in Biroul de Credit se face in 30 de zile, iar iesirea, in patru ani.

Sunt inregistrati si girantii

Expertii AvocatNet precizeaza ca, potrivit art. 3 din Decizia nr.105/2007 a Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, la Biroul de Credit sunt raportati atat imprumutatii, cat si codebitorii si girantii. Datele negative despre un client (restantele) sunt raportate de banci, daca intarzierea este mai mare de 30 zile calendaristice si daca suma neachitata este mai mare de zece lei.  De asemenea, sunt raportati si fraudulentii, cei care au savarsit infractiuni sau contraventii in domeniul financiar-bancar, dovedite irevocabil de instante.

Obligatiile bancilor

Cu 15 zile inainte de a raporta clientii restanti la Biroul de Credit, bancile si institutiile financiare nebancare (IFN) au obligatia sa ii notifice in scris, telefonic, prin SMS sau e-mail cu privire la intarzierea de plata si la intentia de a transmite datele catre „politia creditelor”. Informatiile despre fraudulenti se transmit numai dupa ramanerea definitiva (sau  irevocabila) a hotararii judecatoresti, prin care s-a stabilit vinovatia persoanei aflate in relatie cu banca.  Si in acest caz,  persoana vizata trebuie instiintata in prealabil in scris, telefonic, prin SMS sau e-mail.

Cum cereti un raport de credit

Daca vreti sa stiti care este status-ul vostru de „imprumutabil”, puteti solicita un raport de credit. Pentru aceasta, trebuie sa adresati in scris catre Biroul de Credit o cerere datata si semnata, la care sa anexati o copie clara dupa actul de identitate si, dupa caz, dovada platii serviciului solicitat. Cererea poate fi transmisa prin posta (Strada Sfanta Vineri nr.29, sector 3, Bucuresti, Romania) sau prin e-mail (situatie@birouldecredit.ro). Anual, aveti dreptul la un raport gratuit despre propria situatie de la Biroul de Credit, orice solicitare  in plus costand sase lei.

author avatar
Arpad Dobre
3.656 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger