AcasăNewsCum functiona „fabrica de colonei” de la Ministerul Apararii

Cum functiona „fabrica de colonei” de la Ministerul Apararii

Scandal monstru in Armata Romana, dupa ce noul titular al portofoliului de la Aparare a anuntat ca se va adresa Justitiei pentru a anula nu mai putin de 2.700 de avansari in grad la exceptional.

Ministrul Corneliu Dobritoiu vrea sa retraga toate aceste avansari

Printre cei ajunsi colonei peste noapte, unii dintre ei fara a avea macar armata facuta, se numara puzderie de politicieni, demnitari, primari si chiar jurnalisti. Cu totii au primit si cate cinci-sase grade in plus, desi nu au luptat cu talibanii. Iar gaselnita prin care au beneficiat de asemenea favoruri este strigatoare la cer.

„Ordine de chemare”

Nici macar ministrul Corneliu Dobritoiu nu a putut explica metoda concreta folosita pentru ca niste fruntasi si caporali in rezerva sa ajunga colonei cu toate drepturile aferente. Sursele noastre dezvaluie insa ca avansarile la comanda erau pregatite din timp, sub paravanul unor banale „ordine de chemare”. Practic, beneficiarul maririi in grad primea acasa o adresa de la Comisariatul Militar de care apartinea, sub pretextul unei reactualizari a situatiei rezervistilor din minister. Autoritatile militare luau atunci act ca, intre timp, acesta isi completase studiile prin terminarea unei facultati, astfel ca il treceau de urgenta in randurile ofiterilor.

Pregatire militara teoretica

In urma trimiterii ordinelor de chemare, proaspetii ofiterii figurau intr-o activitate de pregatire militara continua, fie ea si una doar pe hartie. Suficient insa ca la propunerea sefului Marelui Stat Major al Armatei  sa fie avansati, strict secret, la exceptional. Iar printre produsele „fabricii de colonei” se numara Sorin Apostu, Sorin Blejnar, Cristian Boureanu, Gheorghe Falca, Gheorghe Fluture, Alexandru Lazescu de la TVR, Robert Turcescu, Mihai Razvan Ungureanu, Cristian Poteras, Ioan Oltean si Cezar Preda. Singura exceptie este Stefania Ferencz de la Secretariatul General al Guvernului, cunoscuta drept „aghiotanta lui Boc”,care nu a primit „decat” gradul de maior.

[nggallery id=256]

author avatar
Catalin Tache
2.946 afisari

5 COMENTARII

  1. E da cred ca putem intra in Cartea recodurilor. Daca se avanseza unii care nu am vazut cum arata o unitate militara, de ce nu fac un concurs tombola, cu premii surpriza ” Avansarea la un grad de….” si sa participe toata tara. Clar vom fi o tara militara. 🙂

  2. Domnule Tache, cu ales respect, va spun ca ministrul Dobritoiu si cei care comenteaza pe la tv, gresesc cand spun ca-i vor da in judecata si li se va lua gradele.
    Gradele nu si le-au luat singuri (deci, e necesara o comisie de abuzuri in MAPN), apoi, cf. Legii cadrelor militare, degradarea militara are loc in urma unor condamnari si nu oricum.
    Dl. Dobritoiu,inainte sa vorbeasca, trebuia sa citeasca articolul legat de degradarea militara, mai ales ca sustine ca a fost ofiter activ al MAPN si si-a luat gradele, pe bune.

  3. ACESTEA NU SUNT SINGURELE GROZAVII FACUTE IN ARMATA ROMANA DE UN MINISTRU IRESPONSABIL ca geal de paie OPARITUL GABRIEL, oricum i se apropie si lui IGNATUL ca la oricare MAFIOT.

  4. Lg. 80/95 are multe imperfectiuni si multe portite pentru promovare.Desi a suferit modificari,ea a fost data in 1995 pe timpul Guvernului Vacaroiu, deci pe vremea PSD.
    Citind-o cu atentie (art.37 b si e), observi ca daca ai o facultate si un stagiu militar satisfacut (tr sau normal), in urma unei obtinerii licente de invatamant superior, poti promova. Acordarea gradelor succesive (cate 4 sau 5) s-a realizat in raport cu varsta. Este clar, insa ca cei care nu au stagiu militar satisfacut NU AU CUM SA OBTINA GRAD, numai daca sunt angajati, din resurse externe, pe o functie de ofiter in activitate. Este clar ca cei care nu au facut o zi de armata nu au cum sa fie facuti ofiteri si aici Prchetul Militar trebuie sa deschida urmarirea penala asupra cadrelor ce se ocupa de rezervisti. Repet, actiunea Parchetului Militar trebuie sa priveasca pe toata lumea, nu numai pedelisti, ci si pesedisti, liberali, unpristi si toti atarnatii. Vor intra la inchisoare cadrele militare care au dat aceste grade. Apoi, daca se va dovedi ca si civilii ce au obtinut aceste grade au promis si dat ceva celor in drepti sa-i promoveze, vor fi verificati de DNA. Repet, degradarea militara a cuiva nu se face decat daca a fost condamnat. ATAT!

  5. Si eu am fost facut, in timp, capitan din sublocotenet, locotenet, dar dupa efectuarea unor cursuri de cite 6 luni in cadrul sistemului de invatamint militar. Fiind de profesie inginer, normal ca am fost avansat pe functii tehnice. Dar niciodata nu am vazut (in afara de Duda) ca unii sa ajunga la asemenea grade. Pe timpuri au fost Ceausescu, Salajan, etc. Deci putem sa zicem ca ne-am „trezit” in anul 1950.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger