AcasăNewsCum fraudeaza jandarmii examenele

Cum fraudeaza jandarmii examenele

Olimpiodor Antonescu, un sef al jandarmeriei la care examenele se luau usor

Candidatii pentru care s-au organizat concursuri ilegale in scopul incadrarii in Jandarmeria Romana au declarat ca nu au stiut bibliografia inainte de concurs, dar au luat examenul intrucat au citit cu jumatate de ora inainte Constitutia sau Legea Jandarmeriei.

Olimpiodor Antonescu, un sef al jandarmeriei la care examenele se luau usor

Martorul G.M.G., capitan in cadrul Serviciului de Resurse Umane al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane si desemnat sa se ocupe de documentele referitoare la concursul ilegal, le-a spus procurorilor ca a primit bibiografia, subiectele si baremul cu o seara inainte de concurs, astfel ca nu a mai avut timp sa le spuna celor trei candidati care este aceasta, potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), document obtinut de Mediafax.

„Concursul a avut loc incepand cu ora 8.00 in data de 21 octombrie 2010. Dosarele care erau la comisiile de concurs nu erau complete, lipsind fisa medicala a candidatului F.C., verificarile la politie ale lui F.C. (verificari in evidentele operative), precum si testarile psihologice ale celor trei candidati. Facem precizarea ca, desi candida pentru o functie de conducere, F.C. n-a fost niciodata testat psihologic pentru ocuparea unei asemenea functii, iar in data de 21octombrie 2010, la momentul desfasurarii concursului, detinea o decizie medicala de acordare a invaliditatii, comisia de expertiza medicala constituita la nivelul Spitalului de Urgenta «Prof. dr.D.Gerota» Bucuresti i-a ridicat gradul de invaliditate ulterior desfasurarii concursului”, noteaza procurorii.

Totodata, fostul sef al Jandarmeriei Romane, Olimpiodor Antonescu, a semnat ordinul de zi prin care era stabilita comisia de concurs in cadrul Jandarmeriei Romane desi, cu privire la acest post, un eventual concurs trebuia tinut potrivit Ordinului privind imputernicirea ordonatorilor de credite din MAI (Antonescu avand, in calitate de sef de unitate, si atributii de ordonator de credite) la nivelul Directiei Generale Financiare din cadrul MAI. Prin urmare, constituirea comisiei, in ceea ce il priveste pe F.C., a fost ilegala.

Din comisia de concurs au facut parte si adjunctul inspectorului general al Jandarmeriei, Nicolaie Rugina si Marian Grigoroiu.

„Fiind audiati in calitate de martor, toti cei trei candidati au mentionat ca nu au avut bibliografia pentru concurs. Toti cei trei candidati au promovat insa concursul desfasurat. Fiind intrebati de unde au stiut raspunsurile la subiecte, F.C. si M.L.P. au dat explicatii de-a dreptul neverosimile”, retin procurorii.

„Mentionez ca nu primisem bibliografia pentru examen. Cu toate acestea eu am stiut sa raspund la intrebarile care mi s-au pus de catre membrii comisiei, intrucat intrebarile erau din Legea fiscalitatii, controlul preventiv financiar contabil. Aceste aspecte imi erau cunoscute intrucat eu am activat zece ani in domeniul privat, confruntandu-ma cu probleme de ordin fiscal si economico-financiar”, a raspuns F.C., confundand „legea fiscalitatii” cu Legea finantelor publice.

M.L.P., un alt candidat, a declarat ca, inainte cu o jumatate de ora de inceperea examenului, a citit Legea Jandarmeriei si Constitutia Romaniei si ca astfel a stiut sa raspunda la intrebarile care i s-au pus, fara a fi ajutat de catre membrii comisiei.

S.A. a recunoscut insa ca nu a stiut sa raspunda la intrebari: „Am spus comisiei ca nu sunt bine pregatit si am fost ajutat sa ajung la raspunsurile corecte”.

Cu toate acestea, in 25 octombrie 2010, prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor, F.C. a fost rechemat in randul cadrelor active ale MAI (dupa ce-si daduse demisia in 2002), cu gradul de locotenent-colonel si a fost repartizat la Jandarmeria Romana. In aceeasi data, M.L.P., a fost chemat in randul cadrele active ale MAI cu gradul de locotenent si a fost repartizat la Inspectoratul de Jandarmi al Judetului (IJJ) Braila, iar S.A. a fost repartizat la Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei (BSIJ), cu gradul de sublocotenent.

Sase zile mai tarziu, F.C. a fost numit in functia de sef directie, prevazuta cu gradul de general de brigada cu o stea, la pozitia 66 din statul de organizare, la Directia financiara, iar S.A. a fost numit pe functia de consilier juridic la Compartimentul juridic, pozitia sase din statul de organizare. M.L.P. a fost numit in functia de specialist II la Compartimentul de informare si relatii publice, pozitia patru din statul de organizare al IJJ Braila.

„Cu alte cuvinte, cei trei «castigatori» ai concursurilor nu au lucrat nici macar o zi in cadrul Jandarmeriei Romane, intrucat in data in care acestia au fost numiti pe functii in Jandarmerie au fost si transferati in unitati ale Politiei Romane, cu aprobarea invinuitului Baci Constantin Cristian„, au mai notat procurorii.

 

author avatar
A.P. Redactor
964 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger