AcasăNewsCum faci ca sa iti ajunga salariul sau pensia

Cum faci ca sa iti ajunga salariul sau pensia

Criza, deprecierea leului, scumpirile repetate la energie si carburanti au scazut mult puterea de cumparare a romanilor, dar exista cateva solutii prin care iti poti urmari cheltuielile si te poti incadra in bugetul limitat pe care il ai.

Daca vi se goleste portofelul prea repede, e semn ca trebuie sa reduceti cheltuielile

In optimizarea bugetului tau personal avem in vedere un salariu de minimum 1.200 de lei sau o pensie de minimum 900 de lei. Pornind de la aceste sume, este bine sa-ti urmaresti cheltuielile zilnice (chiar si cele pentru o paine sau o sticla de apa), saptamanale (cumparaturi mai mari) sau lunare (facturi).

Plan de actiune

Conform  expertilor BaniIQ , sunt necesari cativa pasi care cu siguranta te vor lamuri ca, si daca ai un salariu de doar 1.200 de lei/luna sau de 4.000 de lei pe luna, banii tot nu-ti vor fi de ajuns, daca nu-ti urmaresti cheltuielile. Iata pasii de urmat:

–  tine un caiet de cheltuieli (noteaza-le zilnic, chiar si pe cele de un leu);

– analizeaza si clasifica cheltuielile lunare;

– stabileste cheltuielile fixe si obligatorii;

– vezi ce venituri ai (salariu si/sau pensie, ajutoare, dobanzi, chirii, dividende, gratuitati la transport si/sau la comunicatii etc.);

– realizeaza un calendar cu cheltuielile tale fixe si obligatorii lunare si aduna-le.

Ai constatat ca nu-ti ajung banii? In cazul in care observi ca au crescut costurile, trebuie sa vezi la ce cheltuieli poti renunta si/sau daca poti avea venituri suplimentare.  Acest lucru este valabil si cazul in care, dupa ce faci totalul, constati ca ti-au scazut veniturile.

Consum obligatoriu

La consumul obligatoriu intra cheltuielile cu hrana, locuinta , imbracamintea, protectia sanatatii, precum si articolele de igiena. Vei spune ca stiai asta, dar e bine sa vezi cat si, mai ales, pe ce produse anume cheltui. De asemenea, tot la cheltuieli obligatorii intra si cele cu educatia (manuale, taxe etc.) transportul,  informare/comunicare (telefon, internet, ziare etc.) , rate la banci, taxe, servicii etc.

Cheltuieli mai putin necesare

In caietul de cheltuieli trebuie sa mentionezi si daca ai dat bani pe produse ori servicii care nu sunt absolut necesare: accesorii si imbracaminte de „de firma”,  mese la restaurant,  sucuri, dulciuri, tigari, alcool, vizite la prieteni in alte judete,  coafor de lux, cosmetice scumpe, transport cu taxiul etc.

Decizii

Dupa cum ai constatat, o simpla adunare a cheltuielilor cu un pachet de tigari si doua beri zilnic (suma estimata – 15 lei/zi), de exemplu, iti face o gaura in buget de 450 de lei pe luna. Drept urmare, ai de luat anumite decizii si trebuie sa iti propui sa cheltuiesti mai putin pe tigari, fast-food, taxi, alcool etc., iar din banii ramasi sa incepi sa-ti platesti datoriile si chiar sa economisesti 100-200 de lei pe luna, bani pe care sa-i aloci pentru carti, sport, educatie etc.

author avatar
Arpad Dobre
596 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger